Europeiska storbanken HSBC bakom Indonesiens avskogning för palmolja

Regnskog och palmoljeplantage. Foto (collage): Johan Hammar http://johanhammar.com/

Regnskog och palmoljeplantage. Foto (collage): Johan Hammar 

Enligt en rapport från Greenpeace International är Europas största bank, HSBC, en av de banker i världen som har investerat allra mest i palmoljebolag. De har lånat ut hundratals miljoner dollar till några av de mest destruktiva palmoljebolagen i Indonesien.

Under de senaste fem åren har HSBC varit delaktig i ett banksyndikat som har lånat ut sammanlagt16,3 miljarder dollar till sex bolag vars palmoljeframställning har ödelagt enorma arealer med regnskog, torvmarker och habitat för bland annat orangutanger i Indonesien.

LÄS ÄVEN: • Amnesty: Systematiskt barnarbete och förbjudna gifter bakom RSPO-palmolja

I rapporten har Greenpeace dokumenterat lån och finansiella transaktioner från HSBC till palmoljebolagen. Dessa bolag har ödelagt regnskog och orangutanghabitat, tagit mark från lokalbefolkningen, saknat lagliga tillstånd för att verka i området, utnyttjat arbetare och använt sig av barnarbete, orsakat skogsbränder, dikat ut och tömt kolrika torvmarker. De har brutit mot regler och lagar i Indonesien, vilket innebär att bolagen också har brutit mot HSBC:s hållbarhets policy.

Annisa Rahmawati, Skogskampanjledare för Greenpeace i Sydostasien, säger i ett pressmeddelande:

– HSBC påstår att de tar ansvar och har en policy mot avskogning. Men dessa fina ord verkar vara bortglömda när det är dags att skriva kontrakt. Avskogning genom skogsbränder orsakar hälsoproblem i hela Sydostasien och hotar klimatet globalt. Så varför hjälper HSBC dessa palmoljebolag med miljarder dollar så att de kan bränna upp regnskog?

LÄS ÄVEN: • RSPO anklagas för att inte kontrollera skövling av uråldrig regnskog

Bolag i Indonesiens palmoljesektor använder sig av komplicerade strukturer för att slippa bli granskade. Greenpeace har analyserat finansiella data och företagskonton samtidigt som fältundersökningar utförts. De har på så vis kunnat spåra de bolag som är ansvariga för förödelsen tillbaka till sina moderföretag, till HSBC och till andra internationella banker.

Vild borneoorangutan. Foto: NeilsPhotography , CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20365025

Vild borneoorangutan, akut hotad. Foto: NeilsPhotography , CC BY 2.0,

Borneoorangutangen är nu akut hotad, enligt IUCNs rödlista. Anledningen är att deras habitat förstörs, degraderas och fragmenteras och förvandlas till plantager.

31 miljoner hektar av Indonesiens regnskog har ödelagts sedan 1990, enligt Greenpeace som har analyserat siffror från Indonesiens miljödepartement. Indonesien har nu gått om Brasilien som det land med den snabbaste takten vad gäller avskogning globalt.

Källa: Greenpeace