Gå till innehållet

Europas största bank avbryter samarbete med palmoljebolag

Riau_palm_oil_2007 (800x533) Riau, Sumatra, Indonesien. Avverkning av regnskog för palmolja. Foto: H Dragon via Wikimedia Commons CC-by-2.0

Riau, Sumatra, Indonesien. Avverkning av regnskog för palmolja. Foto: H Dragon via Wikimedia Commons CC-by-2.0

Storbanken HSBC har gått med på att avbryta sitt samarbete med de palmoljeföretag som förstör regnskogar och våtmarker i Indonesien. Detta tack vare stor press från Greenpeace och hundratusentals människor runt om i världen som har skrivit under namninsamlingar, demonstrerat och skickat tusentals mail till VDn för HSBC.

Men det hårda arbetet upphör inte nu, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande. Det verkliga testet är att se till att det som har bestämts efterlevs i praktiken också.

LÄS ÄVEN: • Europeiska storbanken HSBC bakom Indonesiens avskogning för palmolja

Annisa Rahmawati, skogskampanjare på Greenpeace säger:

– Vår regnskog håller på att försvinna i en skrämmande hög takt och banker världen över finansierar denna förstörelse. HSBCs åtagande att avbryta sitt samarbete med destruktiva palmoljeföretag är ett första positivt steg. Greenpeace kommer att hålla nära koll på att HSBCs åtagande efterlevs. En tydlig signal till andra globala banker att följa efter.

LÄS ÄVEN: • Amnesty: Systematiskt barnarbete och förbjudna gifter bakom RSPO-palmolja

Enligt HSBCs nya policy ska HSBC inte längre ge medel till några bolag som håller på med avskogning eller som förstör våtmarker. Alla HSBCs kunder krävs också att publicera egna policys angående skydd av skog till slutet av juni.

LÄS ÄVEN: • Greenpeace om hur man ska resonera kring palmolja

Satellitbilder från januari visar att en av HSBCs kunder förbereder sig för att avverka delar av de sista stora skogarna på Papua, så det är bråttom. Ett nytt nätverk av skogsbilvägar har vuxit fram där som inte fanns för några månader sedan.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa