Gå till innehållet

EU tar Polen till domstol för avverkningarna i världsarvet Białowieża

Bialowiezaskogen på den polska sidan. Foto: CC BY-SA 3.0,

EU-kommissionen tar Polen till EU-domstolen och kräver att avverkningarna i Białowieża ska stoppas. Skogen är både ett världsarv och Natura 2000-område, men skövlas nu i stor utsträckning efter att Polens regering infört skogsavverkning med “frihet under ansvar”. 

Polen har nu en månad på sig att stoppa avverkningarna, som fått massiv kritik från naturorganisationer, allmänhet och FN-organet Unesco.

Det var i januari som “Szyszkos lag” infördes, uppkallad efter miljöministern Jan Szyszko. Det är en ändring i miljölagen som gör det möjligt för privata markägare att hugga ned träd utan tillstånd, utan att plantera nya träd och utan att informera kommun eller allmänhet om sina kommande avverkningar. Detta skogsbruk med ”frihet under ansvar” har lett till en ”massaker” av träd över hela Polen, enligt polska naturorganisationer.

LÄS ÄVEN: • Polens nya lag tillåter skogsavverkning utan tillstånd

Polen menar att avverkningen beror på att skogen angripits av granbarkborre, men den enda inventeringen som gjorts av träden som ska avverkas visar att nästan hälften av dem inte är barrträd och därmed inte hotade av granbarkborren.

LÄS ÄVEN: • Protester mot skogsavverkning i Unesco-arvet Białowieża

Även den polska allmänheten är emot skövlingen. 250 000 personer har skrivit på en namninsamling för hårdare regler mot avverkningar och 2016 hölls en av de största miljödemonstrationer någonsin i Polen mot avverkningen av Białowieża.

Källor: EU-kommissionen och Reuters

Mer att läsa