Gå till innehållet

Ett av de fågelfattigaste åren någonsin på Ottenby

Rödhakarna verkar ha haft ett dåligt år. Foto: Linda Jonasson 

Vid Ottenby på södra Öland har det i år varit ett av de fågelfattigaste åren någonsin, enligt fågelstationschefen Magnus Hellström. Det var dock ingen överraskning.

2017 var nämligen ett dåligt häckningsår med en kall och regnig vår då få det kläcktes färre fåglar än vanligt. Vintern 2018 sträckte sig dessutom långt in i början av april och följdes av en rekordvarm sommar och detta i kombination har varit missgynnsamt för många fågelarter. Antalet rödhakar som fångades vid Ottenby fågelstation var till exempel rekorddåligt.

Även vid Falsterbo fågelstation var det ont om rödhakar. Efter höstsäsongen kunde det konstateras att det bara passerat hälften så många som det brukar. Däremot har Falsterbo haft gott om fåglar. Av de 39 år som ringmärkningen pågått var 2018 det 14:e bästa året någonsin, tack vare en intensiv höst.

LÄS ÄVEN: • Intervju med platschefen på Ottenby fågelstation

Även 2019 kan bli ett år med färre fåglar, men Magnus Hellström, stationschef på Ottenby fågelstation, säger till Ölandsbladet att det finns hopp inför framtiden:

– Det finns en inbyggd facilitet i de här cyklerna hos fåglarna. Det kan räcka med ett enda gott häckningsår 2019 sedan är vi tillbaka på normala nivåer igen, på alla arter. Sådana här svängningar är inte alls ovanliga. På lång sikt är det givetvis inte bra, men på kort sikt så behöver det inte betyda så mycket.

Källa: Ölandsbladet

Mer att läsa