Gå till innehållet

Enorma skogsbränder i Ryssland redan innan brandsäsongen

Skogsbrand i Ryssland. Arkivfoto: RIA Novosti archive, image #733844 / Alexey Kudenko / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, Link

För andra året i rad drabbas Ryssland av kraftiga skogsbränder. Höga temperaturer, torka och coronapandemin anses vara anledningarna.

I fjol brann 30 000 kvadratkilometer skog i Sibirien. Det kan jämföras med skogsbränderna i Sverige sommaren 2018 där 250 kvadratkilometer skog brann upp. I år är situationen på flera håll än så länge betydligt värre i Ryssland än den var i fjol och det har registrerats över 3 300 bränder i år jämfört med knappt 2 000 vid samma tid 2019.

Enbart i området Zabajkalskij kraj har det brunnit nästan 2 000 kvadratkilometer hittills i år och då har brandsäsongen knappt börjat. På andra håll i landet ser det också värre ut än i fjol och sammanlagt brinner det nu på 20 000 kvadratkilometer.

Anledningen är att dels att det varit väldigt varmt – temperaturer på 25-30 grader har uppmätts och “vintern var abnormt varm och våren torr” enligt Sergei Anoprienko, chef för den federala skogsmyndigheten. Dessutom har det blåst kraftigt på sistone vilket får elden att sprida sig snabbt. Coronapandemin tillsammans med värmen har fått fler människor än normalt att vistas i vildmarken och antalet eldsvådor som startats av människor har ökat markant. Antingen på grund av oförsiktig grillning eller brännandet av fjolårsgräs.

Källor: Science Alert och Siberian Times

Mer att läsa