Gå till innehållet

Stadslevande pilgrimsfalkar jagar på natten

Pilgrimsfalk. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Pilgrimsfalk. Foto: Zsombor Károlyi 

Enligt ny forskning som publicerats i “Journal of Raptor Research” kan pilgrimsfalkar jaga i städer med hjälp av ljus från lampor. Det bekräftas även av Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF BirdLife Sverige.

Studien gjordes vid Nottingham Trent University och forskarna kunde observera vid flera tillfällen hur vuxna pilgrimsfalkar som lever i städer tog med sig byten till sitt bo mitt i natten.

LÄS ÄVEN: • Svensk historisk pilgrimsfalk fångad och frisläppt i Marocko.

Undersökningen i fråga är liten och innefattar bara ett pilgrimsfalkspar som övervakats mellan klockan 22 och 04 med kameror. Vid fyra tillfällen tog de med sig byten till boet under natten.

– Pilgrimsfalkar anses vara dagtidsrovfåglar, men stadsmiljöer ger dem möjligheten att jaga på natten. Det är fullt möjligt att dessa fåglar utnyttjar gatulyktor och maximerar jakten när det finns gott om byten. Vår studie kan tyda på att nattjakt är vanligare än man tidigare trott, säger Esther Kettel, forskare vid Nottingham Trent University.

Enligt Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF BirdLife Sverige är det här dock känt sedan tidigare:

– Det är ingen nyhet att pilgrimsfalkar jagar på natten, berättar han. Tvärtom har det varit känt länge och även bekräftats av bytesstudier i Sverige (inte minst i Varbergs hamn). Dessa bytesstudier har visat på en hög andel nattflygande arter (som rörhöna, smådopping, morkulla med flera). I Halmstads hamn har vi även sett hur pilgrimsfalkar drar nytta av den starka belysningen nattetid. Under mörka och disiga nätter attraheras flyttande fåglar av ljuset och blir lätta byten för det pilgrimsfalkpar som håller till där.

LÄS ÄVEN: • Pilgrimsfalkarna som häckar i en blomlåda.

Pilgrimsfalkar hör till de fåglar som ofta lyckas bra i städer. Husfasader påminner om deras ursprungliga häckningsplatser, klippor, och i städerna finns det gott om byten så som duvor, kajor och måsfåglar.

Källor: Birdguides och Journal of Raptor Research

Mer att läsa