Enkel åtgärd minskar dödligheten hos groddjur med 80 procent
Forskning visar att enkla tunnlar kan göra stor skillnad för groddjur och hela ekosystem.

Långbensgroda.
Groddjur spenderar stora delar av sina liv i skogsmark eller vattendrag, men under våren vallfärdar de till dammar eller sjöar för att leka och para sig innan de återigen beger sig iväg på egen hand. Den här vandringen kan vara farofylld. I ett begränsat område i nordöstra USA hittades tusentals döda grodor under deras migration. Att passera vägar är nämligen livsfarligt för de relativt långsamma djuren. Det kan ta flera minuter för dem att passera en väg och då löper de stor risk att bli överkörda.
Forskare vid universitetet i Vermont började studera hur det gick för grodorna i området både innan och efter att det byggdes två groddjurstunnlar under en cirka 1,6 km lång vägsträcka. Tunnlarna gjordes i betong och var 1,2 meter breda. Viltkameror sattes upp och redan första våren efter bygget kunde forskarna räkna till 2 208 groddjur som använde tunnlarna.
Överraskande effektivt – bör inkluderas i vägbyggen
Även andra djur visade sig använda tunnlarna. Däggdjur som björnar, rödlo, piggsvin och tvättbjörnar, samt några ormar och fåglar fångades också på kamerorna när de passerade säkert under vägen.
– Det var överraskande. Jag visste att tunnlarna skulle fungera, men jag trodde inte att de skulle vara så effektiva, säger studiens medförfattare och ekolog vid University of Vermont (UVM), Matthew Marcelino.
Totalt sett minskade dödligheten hos groddjuren med 80,2 procent i behandlingsområdena. Det är inte bara goda nyheter för grodorna, det får också en lång rad andra positiva effekter för ekosystemen och samhället i närheten. Groddjuren äter mycket myggor och andra insekter och är i sin tur viktig föda för fåglar och andra större djur.
– Denna studie ger starka bevis för att tunnlar för vilda djur fungerar. Vi hoppas att detta kommer att uppmuntra transportmyndigheter att inkludera dem i framtida planer när de bygger eller reparerar vägar. Naturvård kräver engagemang. Men när vi investerar i bra verktyg och tar oss tid att göra det rätt kan vinsten för ekosystem och vilda djur bli enorm, säger Matthew Marcelino.
Källa: University of Vermont och Journal for nature conservation