Englands sista kungsörn troligen död

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Kungsörn. Foto: Zsombor Károlyi 

Kungsörnen, som varit trogen sitt område i 15 års tid, har inte setts till sedan i november och brukar vid den här tiden ägna sig åt bobygge och att försöka locka till sig en hona. Därför tror nu fågelorganisationer att Englands sista kungsörn har dött. Det är oklart vad som hänt honom, men med en ålder på över 20 år är det inte omöjligt att det är av ”naturliga” orsaker.

Kungsörnen har levt själv i England sedan 2004 då hans partner försvann. Varje år har han byggt på sitt bo och visat upp sig, men utan att lyckas locka till sig någon ny hona.

– Haweswaters kungsörnar har troligen gett många tusen fågelskådare deras första upplevelse med en ikonisk fågel. För många kommer det vara den enda kungsörnsupplevelsen de får i England. Vi vaknar i morgon i ett land som är mindre vilt än tidigare och med naturen ännu ett steg bort från oss, ett steg närmare att bara vara en skugga av sitt forna jag, säger Alan Tilmouth på Birdguides till The Guardian.

I området har det levt kungsörnar sedan 1950-talet då de anlände från Skottland. Kungsörnar är trogna sitt område och honor och hanar har bytt av varandra i Haweswaters sedan 1969. Mellan 1976 och 2001 levde landets äldsta registrerade kungsörn i reviret. Han blev minst 30 år gammal, innan han ersattes av den senaste hanen, som nu försvunnit.

Nu ska RSPB, Storbritanniens nationella fågelorganisation, arbeta med att förbättra området för kungsörnar så att ett nytt par så småningom ska lockas till att häcka i Haweswaters igen.

Det är i Skottland som Storbritanniens ungefär 440 häckande par kungsörn finns. De råkar fortfarande ut för illegal jakt eller förgiftning med jämna mellanrum.

Källa: The Guardian