Gå till innehållet

En tredjedel av världens kaktusar är utrotningshotade

Kaktus (Ariocarpus scapharostrus). Foto: Dornenwolf. Licensieras under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

I en ny global undersökning har International Union for the Conservation of Nature (IUCN) kommit fram till att nästan en tredjedel av världens kaktusar riskerar att utrotas. Hoten består helt och hållet av olika sorters mänsklig påverkan.

I öknar är kaktusar livsviktiga för att förse arter som prärievargar, fladdermöss, ödlor och kolibrir med mat och vatten. Dessa arterna hjälper till att sprida kaktusarnas frön. Därmed hotas även andra arter av de minskande bestånden av kaktusar.

I rapporten nämns landanvändning, exploatering och räkodlingar som hot mot kaktusarna, men den största faktorn är det “samvetslösa” samlandet av levande växter och fröer till försäljning och privata samlingar.

– Rapporten bekräftar att omfattningen av den illegala handeln, inklusive handeln med växter, är mycket större än vi tidigare trott och att den illegala handeln påverkar många fler arter än de karismatiska noshörningarna och elefanterna som tenderar att få global uppmärksamhet, säger Inger Andersen, generaldirektör på IUCN.

IUCN räknar nu med att kaktusar är den femte mest hotade arten på deras rödlista och kräver att internationella insatser sätts in för att stoppa den illegala handeln. Vissa av de 1500 arterna av kaktusar som undersöktes i rapporten betingar priser på upp till 1000 dollar (över 8000 kronor) per växt när de säljs illegalt.

Källa: The Guardian

Mer att läsa