En miljon människor protesterar mot Yahoos elfenbensförsäljning

Afrikansk elefant. 100 elefanter dödas varhe dag i Afrika för sina betars skull. Foto: Kristian Littke

Afrikansk elefant. 100 elefanter dödas i Afrika varje dag för sina betars skull. Foto: Kristian Littke

En miljon underskrifter i en namninsamling ordnad av organisationen Avaaz, sätter nu press på Yahoo i Japan att sluta med sin onlineförsäljning av elfenben. Yahoo Japan är ett av få företag som har kvar en sådan auktionssajt. Google och Amazon har slutat.

Enligt WWF dödas tiotusentals elefanter varje år genom illegal jakt på elfenben, det största hotet mot elefanternas liv. I Mali beräknas ökenelefanterna vara utrotade inom tre år, om den illegala jakten på elefantbetar fortsätter.

Mellan 2012 och 2014 sålde Yahoo Japan ca 12 ton elefantbetar och bearbetat elfenben via sin onlineförsäljning. Det blev startskottet för Avaaz namninsamling som hittills har samlat mer än en miljon namnunderskrifter.

Yahoos vd Marissa Mayer och Japanchef Manabu Miyasaka uppmanas ”att omedelbart upphöra med elfenbensförsäljning via sajter i Japan och i alla andra marknader”. I texten till namninsamlingen står det bland annat att “som globala medborgare är vi upprörda över att ni tillåter försäljning av elfenben…vilket påskyndar utrotning av elefanter”.

Förra veckan försvarade Yahoo Japan försäljningen. De menar att de bara tillåter försäljning av artiklar producerade innan 1989. 1989 var det år då ett handelsförbud mot elfenben infördes i Japan. Takako Kaminaga, taleskvinna för Yahoo Japan säger:

– Men eftersom det kan finnas en del illegal försäljning så stärker vi vår policy. Om vi ser att en försäljning är illegal så stoppar vi den omedelbart. Vi bevakar den dygnet om.

Yahoo Japan har tidigare varit i blåsväder. Under 2015 uppdagade Environmental Investigation Agency (EIA) Yahoos försäljning av val- och delfinkött. Yahoo är det enda företaget i Japan som fortsätter att sälja val och delfinprodukter.

Förra året anklagade EIA Japan för att underminera internationella insatser för att skydda Afrikas elefanter. Mer än 1000 insamlade elefantbetar som registrerats som legala i Japan, kommer från elefanter som dödats genom tjuvjakt i Afrika. Detta enligt en rapport (pdf) från EIA. Vi har även skrivit om det på Natursidan.

Även i Sverige förekommer en utbredd handel med elfenbensföremål. WWF har uppmanat de svenska auktionshusen att helt sluta sälja elfenbensföremål och vi har tidigare skrivit om hur Uppsala Auktionskammare fått elfenbenföremål beslagtagna av polisen.