Gå till innehållet

Elefanter kan suga upp vatten i över 500 km/h

Elefant i Okavango-deltat i Botswana. Arkivfoto: Diego Delso, CC BY-SA 4.0

En ny studie på elefanters snablar visat att det är effektiva verktyg. De kan bland annat hålla 5,5 liter vatten och suga upp tre liter vätska per sekund.

Forskningen har gjorts på Georgia Institute of Technology för att försöka lista ut hur elefanters snablar fungerar och hur de kan till exempel hålla föremål genom att suga in luft. Studien kom fram till att elefanter kan utvidga sina näsborrar för att fylla snabeln med 5,5 liter vatten och att de kan dricka 30 gånger snabbare än en människa nyser (150 meter/sekund (540 km/h).

Men det är inte enbart med stor kraft som snabeln kan användas. Elefanterna kunde även uppbåda finkänsligt sug och till exempel ta upp ett tortilla-chips utan att det gick sönder.

– En elefant använder sin snabel som en schweizisk armékniv. Den kan upptäcka dofter och ta tag i saker. Andra gånger blåser den bort föremål som en lövblåsare eller sniffar in dem som ett vakuum, säger David Hu, professor vid Georgia Techs George W. Woodruff School of Mechanical Engineering.

Elefanter behöver få i sig ungefär 200 liter vatten och 100-150 kilo växter, gräs, löv, frukter, grenar och kvistar per dygn.

Källa: Georgia Tech och Journal of The Royal Society Interface

Mer att läsa