Elefant i Somalia för första gången på 20 år

elefanthuvud-1_1

Elefant från Botswana. Foto Maths Nilsson 

Somalia är ett land söndrat av evighetslånga inbördeskrig som bortsett från mänskligt lidande även lett till att inga elefanter observerats i landet på 20 år. Fram till nu.

Morgan, en 30-årig elefanttjur som lever vid den kenyanska kusten i deltat av floden Tana försågs med en spårsändare i december förra året. En natt upptäcktes att han började vandra norrut mot Somalia. Tre veckor senare korsade han gränsen efter att ha färdats 220 km genom ett av Afrikas farligaste landskap för elefanter.

Under de 18 dagarna vandringen pågick sågs att Morgan rörde sig under natten och spenderade dagarna i skydd av skogen. Väl framme i Somalia spenderade han bara 24 timmar där innan han vände tillbaka. Förmodligen för att han inte kunde hitta några honor.

– En vuxen tjur som Morgan vandrar inte omkring planlöst. Han följer troligtvis en rutt som han lärt sig tidigare i livet, en som använts av elefanter i generationer, säger Ian Craig, chef för Northern Rangeland Trust, en Kenyabaserad organisation som etablerar naturreservat i landet.

Kanske är Morgans vandring ett tecken på att säkerheten börjar bli bättre i området.

Källa: NDTV.com