Gå till innehållet

Duvan som räddade 360 kvadratkilometer natur

Blåögd sparvduva. Foto: John Gerrard Keulemans – Catalogue of the Birds in the British Museum. Volume 21 [1], Public Domain, Länk

2015 gjordes ett sensationellt fynd. En duva som inte setts på 75 år och som troddes vara utdöd återupptäcktes. I år nåddes ett nytt viktigt mål för att den lilla duvan ska överleva.

Det var en stor sensation att hitta den blåögda sparvduvan i Brasilien 2015. Arten som senast hade setts 1941 visade sig ha undvikt utrotning med ett hårsmån och sammanlagt hittades enbart tolv individer i livet efter ett helt års letande. Utrotningshotet var med andra ord långt ifrån över. Inte minst eftersom duvan lever i ett litet område som hotas av exploatering.

Men fyndet av den blåögda sparvduvan skulle visa sig bli räddningen för hela området. Tack vare en lång kamp från den lokala naturorganisationen Instituto Grande Sertão och insatser från Rainforest Trust och SAVE Brasil samlades det in pengar för att skydda omgivningen runt duvorna, som också är hem till nästan 2000 växtarter, 300 fågelarter och många arter som enbart lever här.

I januari 2018 gick så projektet i hamn och Blue-eyed Ground-Dove Nature Reserve (“Den blåögda sparvduvans naturreservat”) kunde bildas. Den 6 juli skyddade den lokala myndigheten ytterligare nästan 360 kvadratkilometer och skapade därmed Botumirim State Park, som överlappar duvornas naturreservatet.

Utvecklingen för de blåögda sparvduvorna har också sakta förbättrats. I dagsläget finns det 15-20 individer i livet och i år hittades fem bon med ägg. Nu lever de dessutom i ett skyddat område som samtidigt är livsmiljö åt en lång rad andra arter.

Fågelskådaren Rafael Bessa, som återupptäckte den blåögda sparvduvan, satte igång en kedjereaktion som ledde fram till en stor insats för Brasiliens natur.

Källa: BirdLife International

Mer att läsa