Drottningholms slott får förstöra fisktärnors ägg och bon

Fisktärna. Foto: Zsombor Károlyi 

Länsstyrelsen i Stockholm har enligt Expressen bestämt att Slottsförvaltningen vid Drottningholm får förstöra fisktärnornas ägg och bon i området. Anledningen är att fisktärnorna ”äventyrar säkerheten” vid slottet. 

Slottsförvaltningen ville även skjuta tio fisktärnor ”som uppträtt aggressivt mot högvakten”, men den begäran avslogs av länsstyrelsen. Istället får de plocka bort fisktärnornas ägg och bon från och med den 30 juni i år.

LÄS ÄVEN: • Kungens vakter vill ha skyddsjakt på fisktärnor som ”äventyrar säkerheten”

Försök med att täcka marken med hönsnät eller skrämma bort fisktärnorna har misslyckats och sedan 2012 har fisktärnorna i området blivit allt fler. Hovjägaren Peter Vilidu menade i ansökan om skyddsjakt att det dels är ett arbetsmiljöproblem, men också att säkerheten äventyras ”om området inte kan övervakas på ett fullgott sätt”. 

Sören Lindén, fågelskyddsansvarig på Stockholms ornitologiska förening, kommenterade tidigare i våras ärendet så här:
– Man kan väl säga att det tycks vara lite väl drastiskt att vilja döda nyanlända fisktärnor bara för att de kommer att försvara sina ägg och ungar. Det borde inte vara svårt att med hjälp av pinne, paraply eller liknande värja sig mot fåglarna om man tycker det är obehagligt med tärnor som attackerar. Skyddsjakt på dessa fåglar är helt fel väg att gå och skulle bara ge ett dåligt renommé för verksamheten på Drottningholm.

Källa: Expressen