Gå till innehållet

Domstol ger klartecken till gruva i Gállok

Det blev ett nederlag för miljön i Högsta förvaltningsdomstolen när domen idag kom gällande gruvan i Gállok/Kallak.

“Högsta förvaltningsdomstolen förklarar att regeringens beslut ska stå fast”. Så meddelade domstolen idag sitt beslut i frågan om gruvan i Gállok. Regeringens beslut är i det här fallet den dåvarande socialdemokratiska näringsministern Karl-Petter “socialdemokrater älskar gruvor“ Thorwaldsson som meddelade att regeringen ger Jokkmokk Iron AB bearbetningskoncession. Detta beslut står med andra ord fast.

Kampen mot gruvan fortsätter

Det är samebyarna Sirges och Jåhkågasska, samt Naturskyddsföreningen som överklagade regeringens beslut och de sistnämnda meddelar att kampen inte slutar här.

– Det är en sorgens dag för oss i Naturskyddsföreningen. Det är för oss obegripligt att regeringens beslut inte kan anses strida mot någon rättsregel. En gruva i Gállok skulle ge oåterkalliga skador som inte på något sätt kan uppvägas av en eventuell nytta, säger Ida Jansson, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.

Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen tillägger:

– Gruvan är en järnmalmsgruva av blygsam kvalitet, och med en relativt begränsad förekomst. Det saknas också infrastruktur i området. Allting talar för att störningen överväger nyttan med gruvan, och vi är förvånade över domstolens beslut.

Förutom miljörörelsen och flera samebyar har även forskare, länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, FN och Svenska kyrkan varit kritiska till gruvan

Källor: Högsta förvaltningsdomstolen, Naturskyddsföreningen och Sameradion

Mer att läsa