Djurplågerianmälan och flytt av ”världens äldsta ål”

Europeisk ål. Foto: Ron Offermans via Wikimedia

Europeisk ål. Foto: Ron Offermans via Wikimedia

Uppdaterat 20141023:
I Brantevik i Skåne ska två ålar som levt i brunnar i över 100 år vara världens äldsta ålar. Efter att den ena dött och väckt stor uppmärksamhet i media anmäldes ägaren till de båda ålarnas brunnar för djurplågeri. Anmälaren menade att det var ”världshistoriens mest utdragna djurplågeri” för ålen att vistas i brunnen.

Nu har ägaren till brunnen kontaktat länsstyrelsen för att få hjälp med att flytta ålen till ett akvarium på ett museum i Malmö eller Stockholm. Brunnens ägare, Tomas Kjellman, håller nämligen med anmälaren:
– Jag kan faktiskt hålla med om det. Det kan ju inte vara roligt att simma i en brunn i 150 år.

Det återstår att se om de hittar ålen och det återstår även att säkert åldersbestämma de båda ålarna.

Tidigare nyhet 20140812:
Den så kallade Brantevik-ålen är död. Enligt historien som spridit sig i både nationell och internationell media ska ålen, som levt i en brunn nära Brantevik på Österlen, vara världens äldsta ål. Ålen ska ha slängts i brunnen 1859 och är i sådana fall världens äldsta ål med sina minst 155 år. Nu ska den obduceras för att se om uppgifterna stämmer.

För att lyckas med obduktionen behövs dock huvudet på ålen och när man försökte få upp ålen ur brunnen föll huvudet av den förmultnade kroppen. Det behövs därför ytterligare insatser innan åldern kan säkerställas.

– Huvudet innehåller de hörselstenar som förhoppningsvis kan användas för att bestämma ålens ålder. Troligtvis ligger det kvar i slammet på brunnens botten, säger Johan Wagnström, fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne och den som nu fått i uppgift att bärga ålhuvudet.

Johan Wagnström menar att man ska ta uppgifterna om ålens ålder med en nypa salt, men menar att en obduktion trots allt kan vara av allmänintresse. Obduktionen kommer ske tidigast den 25 augusti.

Martin Emtenäs har i Mitt i Naturen besökt ålen i brunnen:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=LBW7cVZs8ys”]

Läs mer:
Guide till Brantevik-området.
600 000 ålar sätts ut på västkusten.

Källa: P4 Malmöhus