Gå till innehållet

Djur tolkar ljusmönster i stjärnhimlen för att orientera sig

Vintergatan hjälper dyngbaggen att rulla bollen med spillning åt rätt håll genom natten. Foto: Chris Collingridge

Forskare vid Lunds universitet studerar hur vissa djur som är aktiva på natten kan använda stjärnhimlen för att orientera sig. Några kan urskilja och följa enskilda stjärnor, andra hittar genom att tolka hela stjärnhimlen som mönster av ljus. 

Forskarna James Foster, Marie Dacke, Dan-Eric Nilsson och Jochen Smolka skriver i ett pressmeddelande att det för djur finns många fördelar med att vara aktiva på natten. Då minskar risken att drabbas av parasiter och rovdjur, konkurrensen om födan är mindre och det är dessutom svalare på natten, vilket är en fördel för djur som migrerar eller letar mat över relativt stora områden som är varma under dagtid.

LÄS ÄVEN: • Därför är magnetfält så viktiga för djur och därför flyger flyttfåglar fel

För att inte gå eller flyga vilse om natten använder djuren olika metoder. Flyttfåglar navigerar efter enskilda stjärnor med hjälp av både magnetkompass och stjärnkompass. Dyngbaggar orienterar sig istället med hjälp av ljuset från Vintergatan som kontrast mot himlens mörker. Även sälar, nattfjärilar och grodor använder på olika sätt stjärnhimlen för att orientera sig under natten.

– Djur som har kameraögon, sådana som vi människor har, kan se enskilda stjärnor. Däremot kan insekter med fasettögon sannolikt inte urskilja enskilda ljuspunkter, vi tror att de tolkar stjärnhimlen och Vintergatan som mönster av ljus, säger James Foster, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund.

Forskarna medger att de fortfarande vet väldigt lite om hur nattaktiva djur upplever och tolkar ljus på natthimlen, men de räknar med att de framöver kommer upptäcka att många fler arter använder stjärnhimlen för att navigera i nattens mörker.

Källor: Lunds universitet och Proceedings of the Royal Society B

Mer att läsa