Gå till innehållet

Discovery kritiseras för fejkad människoätande orm

Grön anakonda. Foto: Sergey Pisarevskiy via Flickr https://www.flickr.com/photos/76868228@N08/6944892823/

Grön anakonda. Foto: Sergey Pisarevskiy via Flickr

Tv-kanalen Discovery Channel kritiseras återigen för en av sina naturdokumentärer. Tidigare har deras hajprogram sågats som skräckpropaganda av forskare. Den här gången gäller det en “människoätande anakonda”.

I en väldigt uppmärksammad trailer inför dokumentären “Eaten alive” gjorde kanalen reklam för att naturfilmaren Paul Rosolie skulle filma sig själv bli uppäten av en anakonda. Klippet spreds i media över hela världen.

I söndags sändes avsnittet i USA och det visade sig att ormen inte alls ville äta upp mannen. Istället försökte anakondan flera gånger komma undan situationen. Till slut blev den dock irriterad och kramade Paul Rosolie och när han höll på att bryta armen avbröts “experimentet”.

Programmet fick mycket kritik och sågades av naturvänner i sociala medier. Discovery har svarat med att byta namn på programmet till “Search for the world´s largest anaconda”.

Det finns enligt ekologiprofessorn David Steen inga kända fall där en anakonda dödat en människa och Discovery-dokumentären använde sig dessutom av förfalskade bakgrundsljud.

Läs mer:
Discovery kritiseras återigen för fejkade dokumentärer.

Källor: SVD och IO9

Mer att läsa