Gå till innehållet

Det blir ett åtal efter dödsolyckan i Kolmårdens varghägn

Vargar i hägn. Foto: Frida Hermansson http://www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-frida-hermansson/

Vargar i hägn. Foto: Frida Hermansson 

Sommaren 2012 dödades en djurvårdare vid Kolmårdens djurpark i varghägnet. Nu har åklagaren väckt åtal mot en före detta chef och djurparken för grovt arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död.

– Det har varit ett mycket komplicerat ärende och det har gjort att det har tagit ganska lång tid att väcka åtal, säger åklagare Jan Olof Andersson till Ekot.

Djurskötaren hade jobbat med vargarna i många år och hade umgåtts med just dessa vargar sedan de var valpar. Under olycksdagen befann hon sig ensam i hägnet. Exakt vad som hände vid attacken är fortfarande oklart, men personalen fann senare djurskötaren död i varghägnet. Det kunde snart konstaterats att hon dött av skador orsakade av vargarna.

Enligt vargexperten Olof Liberg är händelsen unik och har bara inträffat en gång tidigare i världen.

Innan olyckan kunde djurparkens besökare träffa vargarna i hägnet under kontrollerade former. Efter händelsen 2012 är det inte längre tillåtet. Det var dock inte första gången som det skett incidenter i varghägnet. 2009 bets en gäst i armen och fick sys med elva stygn, 2011 får personal fly från varghägnet när vargarna visar aggressivt beteende och bara två månader innan dödsolyckan 2012 blir ännu en gäst biten i benet och får sys med 17 stygn. Dessutom har fler incidenter som inte tas upp som tillbud inträffat och arbetsmiljöverket har påtalat brister i arbetsmiljön både 2009 och 2010 i andra delar av djurparken, som dock ska ha haft inverkan på att åtalet nu sker.

Efter 55 förhör med ett 40-tal personer och en utredningen på 1400 sidor är nu åklagaren redo att väcka åtal mot Kolmårdens Djurpark. Enligt åklagaren har Kolmårdens djurparks hantering av vargar varit riskfyllt och företaget borde ha agerat och sett över förhållandena. Eftersom detta inte skett har “gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag” och brottet bedöms därför vara grovt. En tidigare chef anses ha gjort sig skyldig till “försummelse av allvarligt slag” och Kolmården åläggs att betala företagsbot om fyra miljoner kronor.

Den tilltalande och bolaget förnekar brott.

– Vi beklagar den otroligt tragiska händelsen och vi beklagar dessutom att polisutredningen tagit så lång tid. Med det sagt välkomnar vi att det äntligen fattas ett beslut så att vi även juridiskt kan ta ett nästa steg, säger Kolmårdens vd Mats Olsson till TT.

Mer att läsa