”Den stora naturvandringen” ska kartlägga svensk natur
Privatpersoner och kända profiler ska under Kristi Himmelsfärdshelgen hjälpa till att kartlägga vandringsleder. Och försöka få ut fler i den svenska naturen.

Rezdar Bakri – en av friluftsprofilerna som deltar i Den stora naturvandringen.
Det är Naturkompaniet som lanserar en ny kampanj, som de kallar Den stora naturvandringen. Butikskedjan bjuder in privatpersoner och ”outdoorprofiler” för att dokumentera svenska vandringsleder åt Google Maps under Kristi Himmelfärdshelgen, 29 maj till 1 juni. På så sätt hoppas företaget att fler ska hitta ut i naturen.
– För många som är nyfikna på att vandra kan fysiska kartor och avancerade kartappar kännas som en tröskel. Samtidigt består våra mest tillgängliga kartappar av stora luckor och räcker därför inte till som vägvisare i naturen, skriver företaget om varför de gör detta.
Kända profiler ska kartlägga leder
De 24 profilerna, varav de flesta har tiotusentals följare i sociala medier, är anlitade av Naturkompaniet för att dokumentera lederna med 360-kamera och på så sätt skapa material åt Google Maps funktioner Google Street View och Local Guide.
– Jag är övertygad om att vi människor behöver fler äventyr i livet, och att dra ut och vandra här i Sverige är ett perfekt sätt att börja. Därför känns det så fint att vara en del av det här initiativet som får människor över hela landet att engagera sig för friluftslivet, säger äventyraren Rezdar Bakri – en av de anlitade profilerna.
Bakri har fått i uppdrag att dokumentera delar av Höga Kustenleden med hjälp av en 360-kamera. Bland övriga namn hittas bland annat sociala medieprofilen Clara Henry som ska vandra längs Sörmlandsleden.
Upprustade leder
Den stora naturvandringen är en del av Naturkompaniets initiativ att ge bort en del av sina intäkter projekt som ”skyddar friluftsliv och natur”. Förra året gick tre miljoner kronor till att rusta upp tolv svenska vandringsleder och det är dessa leder som nu ska kartläggas; Bohusleden, Gästrikeleden, Höga Kustenleden, Isälvsleden, Kroppefjällsleden, Skåneleden, Smålandsleden, Solanderleden, S:t Olavsleden, Sörmlandsleden, Upplandsleden och Östgötaleden.
Kartläggningen och den privata finansieringen av att upprusta leder kommer efter flera år av larm från våra länsstyrelser om att leder och hjälpmedel i våra naturreservat förfaller på grund av den kraftigt försämrade miljöbudgeten.
Mer information finns på Naturkompaniets webbplats.