Gå till innehållet

Den internationella räddningsaktionen för Kinas davidshjort

Davidshjort. Foto: Lilly M, CC BY-SA 3.0.

Förr i tiden strövade det davidshjortar över stora delar av Kinas våtmarker. Men i slutet av 1800-talet utrotades de i det vilda. Nu strövar de åter i det vilda i tusental, tack vare ett internationellt samarbete och flera eldsjälars arbete.

Hjorten har en intressant historia. Efter att ha levt i det vilda i Kina under lång tid fångades de sista vilda djuren in. De fick leva hårt bevakade i inhägnade jaktmarker åt tre olika dynastier. En fransk, naturintresserad missionär vid namn Armand David hörde talar om davidhjorten under 1800-talet och lyckades övertyga vakter att han över huvud taget skulle få se djuren. När han väl fick se dem insåg han att det var en ny art för västvärlden och började arbeta för att ta med sig hjorten till djurparker i Frankrike.

LÄS ÄVEN: • Lyckad återintroduktion av utrotad sabeloryx i Saharaöknen

Han lyckades och tur var väl det. Under tiden hade uppror och svält i Kina lett till att de sista davidshjortarna i sitt ursprungsland ätits upp. Armand Davids insats har gett hjorten dess svenska och engelska namn (Père David’s deer).

Från franska djurparker introducerade den brittiska politikern och hertigen av Bedford, som intresserade sig för zoologi och bevarande, djuren till sina ägor i Storbritannien i slutet av 1800-talet. Här hade davidshjortarna sin enda relativa frihet i hela världen i ungefär 100 år. Djuren överlevde två världskrig och skickades även till flera olika djurparker för att de säkert skulle överleva.

LÄS ÄVEN: • Bisonoxen vandrar åter i västra USA

På 1980-talet blev den slovakiskfödda amerikanska zoologen Maria Boyd intresserad av davidshjorten. Det råkade också vara så att hennes make var vän med den nuvarande hertigen av Bedford – barnbarnsbarn till hertigen som tog sig an hjortarna på sina ägor.

Maria Boyd fick 37 hjortar för att återintroducera till Kina och hade bara tänkt bo i landet tills projektet lyckats, men hon beslöt sig för att stanna i landet tills hennes död i fjol. Hon vägrade lämna hjortarna, enligt hennes partner Dominic Bauquis och idag har många andra tagit över hennes arbete med att arten ska överleva i det vilda.

LÄS ÄVEN: • Största naturkommunikationsprojektet någonsin ska visa upp Kinas okända naturarv för världen

– Vårt skydd av davidshjorten handlar om att skydda vårt levande kulturella och naturliga arv. Det har getts oss av våra förfäder. Vi har ett ansvar att försöka fortsätta föda upp dem som Kinas levande historia. De finns i historia, kultur, poesi, ord och böcker. Men om de utrotas utanför böckernas värld kommer kommande generationer bli extremt ångerfulla, säger Guo Geng, på Pekings forskningscenter för davidshjort.

Maria Boyd hade hoppats att davidhjorten skulle vara maskot till Pekings sommar-OS 2008, men den blev utkonkurrerad av jättepandan. Om vinter-OS i Peking 2022 skulle få en maskot i form av ett märkligt hjortdjur med en svans som en åsna och ansikte som en häst, så beror det på en amerikan från Slovakien, en fransk missionär och en brittisk hertig. De kan alla tre glädjas åt att det idag finns ungefär 5500 davidhjortar i Kina och att 600 av dem lever vilt.

Källor: Phys.org och Nature

Mer att läsa