De nominerade till Ekoturismpriset 2015 är…

Slagugglehonan i det plötsliga snöfallet. Foto: Erik Hansson

Slaguggla på Birdsafariswedens ugglesafari. Foto: Erik Hansson

För 19:e året i rad utser Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News vinnaren av Grand Travel Awards Ekoturismpris. I år är följande företag nominerade: STF Abisko Fjällstation, Birdsafarisweden och Everts Sjöbod. Den 16 februari utses vinnaren.

Det är enligt Ekoturismföreningen tre företag som ”visar på ekoturismens potential för naturskydd, landsbygdsutveckling, nya jobb och växande exportintäkter”. Det är enbart företag som är med i Ekoturismföreningens kategori ”Naturens bästa” som kandiderar till priset.

Nomineringarna lyder:

STF Abisko Fjällststation
”Från ingenting till 6 000 besökare varje vinter. Med norrskensturism har STF Abisko Fjällstation utvecklat sin vintersäsong i en av våra äldsta nationalparker. En miljöanpassad och lokalt förankrad utveckling, som bland annat innebär att flera ton renkött köps in från lokala leverantörer och serveras i den KRAV-märkta restaurangen”.

Birdsafarisweden
”Nya bevingade upplevelser tar plats på Birdsafariswedens meny. De senaste åren har utbudet utökats med duvhök, örnar och svarttärna, och den gracila tärnan lockar bland annat kungligheter till Västmanland. Grunden är ett brett nät av lokala guider, samverkan med olika boenden och allt fler gömslen för fotografering och nära upplevelser”.
Everts sjöbod
Everts Sjöbod i Grebbestad har tålmodigt utvecklat sin verksamhet kring hummersafari, ostronprovning och krabbfiske till en av de främsta på västkusten. Otaliga journalistbesök har resulterat i kittlande reportage i en lång rad internationella tidningar och för ett par år sedan kunde bröderna Karlsson äntligen inviga sitt eget boende i sjöboden vid båtbryggan”.Både Birdsafarisweden och Everts sjöbod nominerades även i fjol, men då gick priset till Kullabergsguiderna som bland annat bedriver tumlarsafari.