De första recensionerna av Canon 7D Mark II

7dmkIIUppdaterat 2014-10-23:
De första recensionerna av Canon EOS 7D Mark II har nu släppts online och de är över lag positiva.

Gizmodo tycker att det är den bästa DSLR-kameran (digital spegelreflexkamera) på marknaden för naturfoto och berömmer bland annat det nya höljet som känns betydligt bättre vädertätat än föregångaren 7D. De kritiserar den för att vara något tung (910 gram, 90 gram tyngre än 7D), men menar att autofokusen är bland de bästa i branschen och att ljuskänsligheten är kraftigt förbättrad.

Hos DPReview har den professionella sportfotografen Bettina Hansen på Seattle Times testat kameran och skriver att hon inte var så förtjust i den gamla 7D:s höga ljud, färgåtergivning och brus vid höga ISO. Alla dessa funktioner anser hon dock vara fixade till Canon EOS 7D Mark II även om ISO-bruset är mindre i dyrare modeller som Canons 5D III och EOS-1D X. Hennes slutsats är att 7D Mark II är ”chockerande pålitlig, snabb och skarp – sammantaget är det en väldigt bra utmanare för det priset” (runt 18 000 kronor).

Något exakt lanseringsdatum i Sverige finns inte i dagsläget.

Tidigare nyhet 2014-09-16:
För fem år sedan släppte Canon sin mycket populära kameramodell Canon EOS 7D. Kameran har varit särskilt populär bland fågel- och djurfotografer på grund av bra bildkvalité, snabbt handhavande och stora möjligheter att anpassa kameran efter sina egna behov. Med en ännu vassare autofokus liknande den på Canons flaggskepp 1D-X, aningen högre upplösning och möjlighet till 10 bilder i sekunden lär uppföljaren Canon Eos 7D Mark II bli minst lika populär bland fotograferna.

Det är i samband med den stora fotomässan Photokina, som i veckan pågår i Köln, som den nya kameramodellen 7D Mark II lanseras. Jämfört med föregångaren har Canon vässat till den på samtliga punkter – autofokus, upplösning, brushantering, hastighet, filmegenskaper med mera. Just autofokusen har ärvt mycket från Canon EOS 1D-X, märkets absoluta flaggskepp. Däremot har den nya modellen hela 65 autofokuspunkter där samtliga är korsformiga, jämfört med 1D-X 61 med 41 korsformiga.

Med högre seriebildstagning på 10 bilder/sekund har Canon blivit tvungna att konstruera en ny slutare. Slutaren är testad för att klara av 200 000 exponeringar och kameran har, likt allt fler kameramodeller, även ett tyst läge där slutarljudet är marginellt. Något som kan vara användbart i riktigt känsliga situationer när fotograferingen inte ska märkas. Sensorn är av samma typ som föregångarens men ligger nu på 20,2 megapixlar och är enligt Canon även den nykonstruerad och med bättre brushantering. Vidare har egenskaperna för filmning förbättrats – bland annat med Dual-Pixel AF där autofokusen delar upp varje pixel i två och fokuserar på ett mer följsamt sätt, jämfört med kontrastavkännande autofokus. Nu går det även att filma i full HD i bildfrekvenser från 24p till 60p.

Modellen har även fått inbyggd GPS, en bra funktion när man ska hålla reda på var man fotograferat bilderna. Desto större besvikelse är avsaknaden av inbyggd wifi-funktion, där Canon menar att överföringslösningen inte skulle hålla  tillräckligt hög klass i förhållande till hur snabb kameran är. Konsumenterna hänvisas till att köpa antingen ett minneskort med wifi, batterigrepp med inbyggd wifi-funktionalitet eller en wifi-sändare.

Kamerans riktpris ligger vid lanseringen på 17 800 kronor inklusive moms. Säljstart sker i november.