Gå till innehållet

Därför verkar folk tycka fågelskådare, fotografer och insektsamlare är läskiga

Fågelskådare vid Glommens sten. Foto: Erik Hansson

Fågelskådare vid Glommens sten. Foto: Erik Hansson

I en ny studie, baserad på 1341 svar i en onlineundersökning, har en professor i psykologi försökt komma fram till vad människor i allmänhet tycker är “creepy” (ungefär läskigt). Förutom att män upplevs mer skrämmande än kvinnor upptäcktes bland annat att många svarande uppfattade fågelskådare, fotografer och insektsamlare som läskiga.

Bland de fenomen som personerna i undersökningen tyckte var läskiga var män, ovanligt uppträdande och egenskaper som associeras med oförutsägbarhet. Psykologprofessorn Frank McAndrews studie visar också vilka jobb som folk associerar med obehag och kom fram till att clowner, begravningsentreprenörer, konservatorer och sexaffärsarbetare var värst.

Det visade sig också att vissa hobbyer uppfattades som läskiga. Framför allt samlande på exempelvis dockor, spindlar, ormar och insekter, vilket fler än var fjärde tillfrågad upplevde som olustigt. Drygt 8 procent ansåg också att aktiviteter som involverar att titta på och följa efter objekt, som fotografering eller fågelskådning, var läskigt.

Frank McAndrew menar att slutsatserna stämmer med teorin om att evolutionen gynnat att vi känner obehag eller rädsla inför sådant som avviker eller gör oss osäkra. Det kan historiskt ha skyddat oss från att skadas av exempelvis rovdjur och fiender.

Enligt de flesta utfrågade i undersökningen kan inte läskiga personer förändras, men bara en liten del av de tillfrågade trodde att läskiga personer visste om att de var läskiga.

Källa: Researchgate

Mer att läsa