Därför dog nyligen hälften av världens saiga-antiloper

Saigaantilop. Foto: Seilov via Wikimedia

Saigaantilop. Foto: Seilov via Wikimedia

136 000 av världens ungefär 260 000 akut hotade saigaantiloper dog under två veckor i början av sommaren. Nu har forskarna kommit fram till vad de dog av.

Forskarna upptäckte att antiloperna hade uppsvullna magar och blod i munnen och enligt preliminära resultat har de dött av ”hemorrhagic septicemia”, en infektion som orsakas av bakterier som snabbt förökar sig och producerar gifter. Dessa bakterier ska ha spridit sig till antiloperna via fästingar som lever på stäpperna i Kazakhstan i stora antal under våren. Forskarna är dock inte helt säkra på exakt vilken bakterie det är som orsakat dödsfallen eller om det är flera bakterier som påverkat djuren. När mysteriet är löst kommer forskarna inleda arbetet med att hitta ett sätt att stoppa massdöden i framtiden.

Det är inte första gången denna massdöd inträffar. 1984 dog över 100 000 djur och flera något mindre utbrott har skett under 2000-talet, framför allt när honorna samlas för att föda under våren.

Saigaantilopen anses vara akut hotad och återfinns bara i Kazakhstan och i mindre antal i vissa delar av Ryssland och Mongoliet. De har tidigare råkat ut för massdöd (2010 dog 12 000 individer), men aldrig tidigare i den här omfattningen.

Källa: Smithsonian