Dags att räkna vinterfåglar

Hur många domherrar ser du vid din vintermatning? Foto: Gunilla Falk

Mellan fredag 31 januari och måndag 3 februari kan du delta i den stora vinterfågelräkningen tillsammans med 15 000 – 20 000 andra svenskar. Rapporterna kan ge kunskap om hur våra vinterfåglar har det och hur de påverkas av ett förändrat klimat.

OBS! Skicka in dina rapporter på Vinterfaglar.se

Medan det fortfarande är meteorologisk höst i södra Sverige och upp längs kusterna och det väntas plusgrader i nästan hela landet, inleds årets vinterfågelräkning. Milda år brukar locka färre fåglar till matningarna, men BirdLife Sverige vill gärna få in så många rapporter som möjligt för att kunna avläsa eventuella tendenser. Även en rapport som saknar många fåglar är av intresse.

Så här gör du: Notera det största antalet av varje art som ses vid något tillfälle under helgen, det är detta antal som ska rapporteras. Så om du ser två blåmesar och fem talgoxar på fredagsmorgonen och 17 blåmesar och två talgoxar på söndag eftermiddag så rapporterar du 17 blåmesar och 5 talgoxar. Gör så med alla fåglar du ser mellan fredag 31 januari och måndag 3 februari.

För att rapportera till Vinterfåglar inpå knuten behöver du registrera dig hos BirdLife Sverige. Du kan sedan antingen rapportera via Vinterfaglar.se eller ladda ner Vinterfåglar som app till iPhone eller Android. Observera att det ska stå BirdLife Sverige som utvecklare.

Lycka till!

LÄS ÄVEN:
• Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten
• Spela vinterfågelbingo med Natursidan