Gå till innehållet

Chokladproduktionen hotad – “vi betalar inte tillräckligt”

I Sverige äter varje person i snitt ungefär 7 kg choklad per år. I Schweiz äts nästan det dubbla. Men det finns annalkande hot mot världens chokladkonsumtion. Snart kanske det inte finns tillräckligt med choklad för att mätta mänsklighetens begär.

Enbart under veckorna fram till alla hjärtans dag säljs det i USA över 25 miljoner kilogram choklad och i Sverige tar vi det för givet att vi kan köpa stora 200 grams chokladkakor för under 20 kronor. Men det finns orosmoln i horisonten för världens chokladälskare.

Det har vid flera tillfällen de senaste åren kommit larmrapporter om att vi till år 2020 kommer få brist på choklad i världen och i podcasten Gastropod berättar chokladexperter om hur den globala chokladindustrin är betydligt mer instabil än man kan tro och av flera anledningar.

Hoten mot kakao:
• En tredjedel av de årliga kakaoskördarna faller offer för olika smittor som beror på att kakaoträden odlas i enorma plantage där sjukdom kan slå ut en hel odling.
• Kakao kräver ett specifikt klimat och växer enbart 15-20 breddgrader runt ekvatorn. I takt med att klimatet förändras blir det också svårare att odla kakao. Det kan gå att utveckla kakaohybrider, men då förlorar man å andra sidan i smak.
• Usel betalning. Enligt flera olika rapporter får kakaoodlare väldigt dåligt betalt och deras andel är bara en tredjedel av vad den var på 1980-talet. Det är idag betydligt mer lönsamt att odla palmolja eller kaffe.

LÄS ÄVEN: • Chokladbegär hotar apor och nationalparker

– Jag förstår att folk blir till sig av att köpa billig choklad, men sanningen är att vi inte betalar tillräckligt för de här produkterna. Och tills vi, som konsumenter, är villiga att lägga mer pengar på choklad och istället handlar av företag som belönar bönder som odlar hållbart så kommer vi få leva med hotet att choklad kommer försvinna, säger Simran Sethi, författare till boken “Bread, Wine, Chocolate: The Slow Loss of the Foods We Love”, i podcasten Gastropod.

Enligt Simran Sethi har folk ännu inte börjat konsumera dyrare och Fairtrade-märkt choklad, på samma sätt som med andra livsmedel, så som exempelvis kaffe. Därmed får inte kakao-arbetarna tillräckligt betalt och odlingarna bedrivs inte hålbart.

I västra Afrika varnar odlare för att många inte ser en framtid i kakaoodling eftersom det helt enkelt ger för dåligt betalt. Många tvingas leva på under 20 kronor per dag och trots att det inte är ovanligt att det används barnarbetare i kakaoodlingar är medelåldern för kakaobönder i Västafrika hela 51 år.

Som konsument kan man välja att köpa ekologisk och Fairtrade-märkt choklad för att öka chansen att kakaobönderna får skäligt betalt. Choklad märkt med Rainforest Alliance är också ett alternativ för att minska risken att regnskogar skövlats för att skapa kakaoodlingar.

Källor: Gastropod, Fair Trade och The Guardian

Mer att läsa