Gå till innehållet

Chiles fem enorma nationalparker nu klara, tack vare eldsjälar

Laguna Esmeralda i Chile. Foto: Justraveling.com, CC BY-SA 4.0.

Efter beskedet för ett år sedan är det nu klart: Chiles president Michelle Bachelet har skrivit under avtalen och landet har fått fem nya nationalparker på sammanlagt över 44 000 kvadratkilometer. Skyddet kommer efter ett 25-årigt arbete av två verkliga naturvänner och eldsjälar, berättar The Guardian.

Doug Tompkins och Kristine McDivitt Tompkins jobbade i 25 år med att skydda mark i Chile. Resultatet, Pumalin-parken på över 4000 kvadratkilometer, skänktes nyligen till Chiles regering. Det är den största privata markdonationen i Latinamerikas historia. I samband med gåvan undertecknade Chiles president Michelle Bachelet att skydda ytterligare 40 000 kvadratkilometer mark i fem olika nationalparker.

LÄS ÄVEN: • Nytt marint reservat utanför Påskön – stort som Sverige och Norge tillsammans

Doug Tompkins omkom i en kanotolycka i slutet av 2015, men Kristine McDivitt Tompkins deltog vid ceremonin för ett år sedan när nationalparkerna utannonserades.
– Jag önskar att min man Doug, vars vision inspirerat dagens historiska löfte, var här denna minnesvärda dag. Vårt team och jag saknar honom djupt. Nationalparker finns i nästan varje land i världen. Gud vet i vilken form de är i, men de existerar överallt. Vissa av dem är i dåligt skick, de flesta är antagligen dåligt finansierade, men de existerar. Och de står för det bästa, mest konstanta och långvariga bevarandet av land.

I och med president Michelle Bachelets undertecknande i veckan är Doug Tompkins dröm besannad.

LÄS ÄVEN: • Fem dammbyggen stoppade i Chile efter 20 års kamp

Nationalparkerna kommer bland annat rustas för att tåla och locka turister från andra länder som kommer till Chile för att uppleva landets natur.

Beslutet gör Chile till ett av de länder i världen som har högst andel skyddad natur och president Bachelet, som lämnar sin post i mars 2018 har nyligen också skrivit under ett avtal över om att skydda hela 720 000 kvadratkilometer i havet runt Påskön.

Källor: The Guardian och The Guardian

Mer att läsa