Chile skapar fem nya nationalparker på hela 40 000 kvadratkilometer

Laguna Esmeralda i Chile. Foto: Justraveling.com, CC BY-SA 4.0.

Chiles president Michelle Bachelet har meddelat att landet skapar fem nya nationalparker på sammanlagt över 44 000 kvadratkilometer. Skyddet kommer efter ett 25-årigt arbete av två ”vildmarksfilantroper”, berättar The Guardian.

Doug Tompkins och Kristine McDivitt Tompkins jobbade i 25 år med att skydda mark i Chile. Resultatet, Pumalin-parken på över 4000 kvadratkilometer, skänktes nyligen till Chiles regering. Det är den största privata markdonationen i Latinamerikas historia. I samband med gåvan undertecknade Chiles president Michelle Bachelet att skydda ytterligare 40 000 kvadratkilometer mark i fem olika nationalparker.

Beslutet gör Chile till ett av de länder i världen som har högst andel skyddad natur.

Doug Tompkins omkom i en kanotolycka i slutet av 2015, men Kristine McDivitt Tompkins deltog vid ceremonin när nationalparkerna utannonserades.
– Jag önskar att min man Doug, vars vision inspirerat dagens historiska löfte, var här denna minnesvärda dag. Vårt team och jag saknar honom djupt. Nationalparker finns i nästan varje land i världen. Gud vet i vilken form de är i, men de existerar överallt. Vissa av dem är i dåligt skick, de flesta är antagligen dåligt finansierade, men de existerar. Och de står för det bästa, mest konstanta och långvariga bevarandet av land.

Nationalparkerna kommer bland annat rustas för att tåla och locka turister från andra länder som kommer till Chile för att uppleva landets natur.

 

Källa: The Guardian