Brasilien planerar gigantiskt dammbygge mitt i Amazonas regnskog

Amazonas. Foto: By Lincoln Barbosa - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32830847

Amazonas. Foto: By Lincoln BarbosaOwn work, CC BY-SA 3.0

Brasilien planerar ett gigantiskt vattenkraftsbygge i Tapajósdalen, i hjärtat av Amazonas regnskog. Inte mindre än 40 vattenkraftsdammar, varav en jättedamm som ska bli 7,6 kilometer bred.  

Denna kraftverksdamm kommer att medföra att en stor del av skogen dränks (729 kvadratkilometer). Bygget är också ett stort hot mot tusentals människor, främst ursprungsbefolkningen Munduruku. De har levt vid Tapajósfloden i århundraden och är beroende av floden och dess ekosystem.

Tapajósfloden är ännu relativt orörd och vattnet är rikt på liv, exempelvis lever amazonasdelfiner här, en av världens få sötvattensdelfinarter. Stränderna föder hundratals olika fåglar, ödlor och andra kräldjur. Det finns däggdjur som jaguar, jättemyrslok och det lilla kattdjuret ozelot.

Jättedammen, kallad ”São Luiz do Tapajós”, är ett hot mot klimatet. Att bygga en enorm anläggning ger upphov till utsläpp och när regnskogen översvämmas avges växthusgaser när vegetation och jord förmultnar i vattnet.

Företag från hela världen har visat sitt intresse för dammbygget. Enligt en färsk rapport från Greenpeace lockar projektet många utländska investerare som energiföretag och globala ingenjörsföretag, exempelvis General Electric, Voith Hydro, Siemens och Andritz. Men de banker, försäkringsbolag, leverantörer och entreprenörer som satsar kommer att ta stora risker, både ekonomiskt och vad gäller sitt företagsnamn, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande. Vattenkraftsbyggen kan dra till sig internationell uppmärksamhet för att de ödelägger både natur och människors levnadsmöjligheter.

Dessa dammar och stora infrastrukturprojekt är kända för att vara korrupta. En annan gigantisk vattenkraftsdamm i Amazonas, Belo Monte, har blivit föremål för den största  undersökningen om korruption i Brasiliens historia, där företag har betalat miljoner i mutor för att få andelar i kraftverksuppbyggnaden.

Att Amazonas förstörs kommer att påverkar hela jorden och för att stoppa detta dammbygge gäller det att agera globalt, enligt Greenpeace.  Nu i veckan samlades en grupp greenpeaceaktivister hos Siemens huvudkvarter i Munchen för att visa för omvärlden vad företaget håller på med. Tidigare denna månad var representanter från Mundurukufolket på besök i Österrike. De höll en fredlig protest vid årsmötet av företaget Andritz och bad företaget att dra sig ur dammprojektet.

• Här kan du skriva på en namninsamling mot jättedammbygget i Amazonas.

Källa: Greenpeace