Gå till innehållet

Brandområdet i Västmanland lockar många turister

Det som göms av jord och mossa kommer fram efter brand. Foto: Erik Hansson

Brandområdet i Västmanland. Foto: Erik Hansson

Det finns ett fortsatt stort intresse att besöka det stora brandområdet i Västmanland. Enligt lokala företag är det gott om bokningar även i år.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.

Fågelskådare åker dit för att uppleva en svårslagen mängd hackspettar, botaniker för att upptäcka växtlighet knuten till brand, entomologer för att hitta spännande insekter och allmänna naturvänner för att uppleva en helt unik natur.

LÄS ÄVEN: • Bildreportage från brandområdet i Västmanland.

Enligt Linn Suslin på Svartådalens Bygdeutveckling är intresset stor för att åka på guidade bussturer genom området. Folk vill höra historien bakom branden, menar hon. De arrangerar minst tre allmänna guidningar med buss, men det kommer även turister från bussföretag som vill ha en guide till området.

LÄS ÄVEN: • Brandområdet har blivit stort naturreservat.

Alla boende i området är inte lika förtjusta över den nya strömmen med bilar i området, men för caféer, restauranger och hotell i området är naturturisterna en chans att öka intäkterna. På Ramnäs Konferens, som under branden fungerade som en sambandscentral för räddningstjänst, militärer och räddningsstab, har det byggts upp ett besökscenter som berättar om branden och hur den påverkat och kommer påverka naturen framöver.

Källa: P4 Västmanland

 

Mer att läsa