Gå till innehållet

Brandområdet i Västmanland blir stort naturreservat

Det som göms av jord och mossa kommer fram efter brand. Foto: Erik Hansson

Hälleskogsbrännan är både vacker och fascinerande. Se vårt bildreportage från området här. Foto: Erik Hansson

När det stora brandområdet i Västmanland öppnade för allmänheten blev det en stor succé (läs mer här), men planerna på ett omfattande naturreservat överklagades av fågeljägare (läs mer här). Nu har regeringen beslutat att det blir ett stort naturreservat i området.

Naturreservatet Hälleskogsbrännan i Fagersta, Sala och Surahammars kommuner blir 6400 hektar stort och därmed ett av Syd- och Mellansveriges största skyddade områden.

Miljödepartementet skriver i ett pressmeddelande att området tidigare bestod av ett ganska ordinärt skogslandskap som präglats av skogsproduktion, men att branden förändrat vegetationen i grunden och att den vilda skog som nu växer upp där kommer ge nya djur och växter livsmiljöer i skogen. Naturreservatet kommer därför bli “en viktig pusselbit i bevarandet av de svenska skogarnas mångfald av arter och miljöer”.

– Branden i Västmanland 2014 var en ofattbar tragedi. Som reservat kommer allmänheten kunna följa naturens återhämtning med helt nya förutsättningar. Vi får möjlighet att följa det unika landskap som uppstår efter en omfattande brand och kan få viktiga verktyg för framtida naturskydd, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Läs mer:
Vårt bildreportage från Hälleskogsbrännan.

Källa: Regeringen

Mer att läsa