Brädspelet som låter dig satsa på din naturkunskap
Vet du i vilka områden grön leguan lever i? Eller hur mycket en giraff väger? I brädspelet Fauna gäller det att våga lita på sin kunskap om djur och satsa på rätt resultat.

Del av omslaget till brädspelet Fauna.
”Fauna” har ett lika enkelt som smart upplägg. Den som vet mest vinner oftast, men det handlar också om den som satsar smartast.
Inför varje spelomgång visas delar av ett kort. Alla spelare ser en bild på djuret, samt information om hur många regioner det lever i. Därefter ska varje spelare i tur och ordning placera ut en kub på spelplanen för att gissa antingen i vilken region djuret lever, hur långt det är eller hur mycket det väger. Efter att en spelare gjort en gissning (placerat en kub) är det nästa spelares tur. När ingen vill gissa fler gånger eller deras kuber är slut, avslöjas facit på kortet.

Satsa marker på att du vet var en viss art lever, hur lång den är eller hur mycket den väger. I det här fallet har spelarna chansat på vitt skilda delar av världen med sina kuber.
Härnäst delas poäng ut för alla som gissade helt rätt, men även till de som gissade på intilliggande svar. Det går med andra ord att spela säkert och hålla sig i närheten av andras gissningar, men det är såklart den som gissar helt rätt som får mest poäng.
Enkelt, men roligt
Det låter kanske simpelt och det är det också. Det finns inga specialförmågor, bonuskort eller annat. Bara naturkunskap och vadslagning.

Brädspelet Fauna.
Det är förvånansvärt kul och spännande att kolla facit på korten när man satsat sina kuber. Hur mycket väger egentligen en skunk? I vilka hav hittas knölvalar? Hur lång är en komodovaran?
Tyvärr har vi hittat några felaktigheter i Fauna, framför allt när det gäller var djuren lever. Så kanske kan det vara en idé att spela med tilläggsregeln att man får poäng även för platser som man kan bevisa att djuren lever i, även om det inte framgår i spelet?