Bowling för noshörningar har samlat in över 50 miljoner kronor

 

Noshörning. Foto: Maths Nilsson 

”Bowling for Rhinos” (bowling för noshörningar) är ett ideellt projekt i USA som pågått sedan 1987 och som i dagsläget samlat in över 50 miljoner kronor för att rädda världens noshörningar, men hjälper samtidigt många andra arter. Det rapporterar Mongabay.

Förutom bowling har det även dykt upp andra evenemang som ”Painting for rhinos” (måla för noshörningar) och ”Winos for Rhinos” (ungefär vindrickare för noshörningar) under de 30 år som projektet pågått i USA. Allt arrangeras helt ideellt och pengarna som samlas in går till olika projekt som försöker rädda världens kvarvarande noshörningar. Eftersom noshörningarnas livsmiljöer är viktiga även för många andra arter gynnar bowlinginsamlingarna långt mer än noshörningar.

När ”Bowling for Rhinos” arrangerades första gången sommaren 1987 var målet att samla in 500 dollar genom att deltagarna skänkte någon krona per kägla de slog ned. Det blev en omedelbar succé och de fick in nästan tre gånger så mycket under första kvällen. Fenomenet spred sig snabbt. 1987 samlades sammanlagt in över 5000 dollar, året efter nästan 50 000 dollar och 2016 blev summan över 600 000 dollar.

Under 30-årsfirandet deltog ungefär 90 bowlare som sammanlagt samlade in 4500 dollar. Därmed har över 50 miljoner kronor samlats in till noshörningar, tack vare amerikanska bowlingspelare och ideellt arbete.

– Många människor känner sig handlingsförlamade och osäkra på vad de kan göra när de hör om tjuvjaktskrisen på andra sidan jorden. Det är hjärtskärande, men hur kan en person i en liten stad i USA hjälpa till att rädda noshörningarna? ”Bowling for Rhinos” motarbetar den känslan av att bara vara en person som inte vet vad som kan göras. Det är en grupp av ”enbart en person” och de gör en betydande skillnad, säger CeCe Sieffert, verkställande chef för International Rhino Foundation (IRF).

Källa: Mongabay