Bottentrålning i känsliga områden i Arktis stoppade

Trålare. Foto: CaptainHaddock assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., ">CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=444370

Trålare, som inte har något med artikeln i övrigt att göra. Foto: CaptainHaddock, CC BY-SA 3.0

Greenpeace meddelar idag att några av världens största företag i fiskebranschen skrivit under ett avtal om att inte expandera torskfisket till ett känsligt och tidigare orört område i Barents hav. Till ytan är området större än Sverige, Norge och Finland tillsammans.

Greenpeace har tidigare avslöjat att fartyg bottentrålar allt längre norrut i Barents hav när istäcket minskar. Sedan dess har organisationen förhandlat med företag i fiskbranschen, så som McDonald’s och flera andra internationella varumärken, samt ryska fiskekoncernen Karat Group och den norska fiskeorganisationen Fiskebåt. Nu har ett avtal undertecknats om att inte expandera bottentrålningen.

– Det är historiskt att en hel bransch har enats på bred front om att inte expandera miljöskadlig verksamhet i Arktis. Bottentrålarna har varit på väg in i nya känsliga områden, men det blir det nu stopp för, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöfrågor på Greenpeace i Sverige. Hon menar också att detta frivilliga åtagande från branschen är särskilt viktigt mot bakgrund av att den norska regeringen ännu inte har tagit ansvar för att inrätta marina reservat.

I sommar kommer Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise åka till området för att kontrollera att fiskeindustrin håller sina löften.

Källa: Greenpeace