Gå till innehållet

Bokrecension: Naturfotografers personliga texter om bilder

Gäddan. Foto: Tobias Dahlin

I “Personligt – tanken bakom bilden” har 34 av föreningen PhotoNaturas medlemmar valt ut några av sina favoritbilder och samlat dem i bokform.

PhotoNatura är en naturfotoförening som grundades 1988 av fyra entusiaster i Ängelholm. Sedan dess har de fortsatt ha fokus på södra Sverige och idag består PhotoNatura av ett 50-tal fotografer från södra delarna av landet. De träffas ungefär åtta gånger per år för att se på bildvisningar, diskutera varandras bilder och anordnar även regelbundet gemensamma fotoresor.

I sin bok deltar 34 av fotograferna med bilder och till varje bild har fotografen själv skrivit en kortare text. Det är ett enkelt upplägg, men det fungerar eftersom det just blir som boktiteln antyder – personligt. Det ger oss som läsare en inblick i både fotografen och hens arbete.

Omslaget till boken “Personligt”.

För även om mitt intresse för bilderna varierar nästan lika mycket som för texterna så blir det sällan ointressant. Även bilder som jag personligen inte tilltalas av kan ha en tanke bakom bilden som träffar an något hos mig och som plötsligt gör att jag ser bilden i ett nytt ljus. Oftare är det tvärtom – en text som utan några krusiduller redogör för hur bilden togs, ackompanjerad av en bild som jag inte kan släppa med blickan. Exempelvis vid Jarl von Schéeles lite annorlunda skildringar av fåglar i vår närhet eller Peter Nilssons minutiösa landskap.

Ibland uppstår en fin symbios mellan text och bild.

Juvelen. Foto: Camilla Noresson

Camilla Noresson har en förmåga att målande beskriva vad som sker bakom kameran, som passar perfekt till hennes drömska närbilderna av naturens mindre beståndsdelar.

Det blir naturligt spretigt i en bok med 34 naturfotografer. Här finns småskaligt och storslaget, murrigt och avskalat, detaljer och överblickar, abstrakt och stilrent. “Personligt” har något för alla och ger en intressant inblick i naturfotografers olika uttryck.

Mer att läsa