Gå till innehållet

Boken om flöjtkråkan Penguin och hennes människofamilj

Penguin och Sam Bloom. Foto: Cameron Bloom

Recension av boken “Penguin Bloom – En udda liten fågel som räddade en familj” av Cameron Bloom och Bradley Trevor Greive.

Vi börjar den här recensionen med några viktiga meddelanden till allmänheten. För det första: flöjtkråkan Penguin vistades hos familjen Bloom av egen fri vilja. Hon kunde flyga sin kos när hon ville, men stannade i två år.

För det andra kan det vara värt att klarlägga vad som gäller med vilda djur:
• Att ta hem levande eller döda djur kan betraktas som tjuvjakt.
• Hittar du en fågelunge ska du i de allra flesta fall låta den vara eller (om det är en uppenbar risk för fågelns liv) flytta in den till ett buskage eller liknande i närheten.
• Vilda djur får inte tas om hand mer än 48 timmar och tänk på att ungen löper stor risk att skadas om du inte vet precis vad du gör. Fler djurungar dör varje år på grund av missriktad djurvänlighet än på grund av att folk låtit bli att ingripa.

LÄS ÄVEN: • Allmänt råd – låt djurungar vara

Omslaget till “Penguin Bloom – En udda liten fågel som räddade en familj” av Cameron Bloom och Bradley Trevor Greive.

Efter den här fnösktorra inledningen av recensionen känns det nödvändigt att konstatera att “Penguin Bloom – En udda liten fågel som räddade en familj” är en känslosam, varm och dramatisk historia om familjen Blooms kamp i en svår tid och om hur en flöjtkråka oväntat kom att bli det stöd som de behövde.

Sam Bloom var med om en hemsk fallolycka med omfattande skador på hela kroppen som följd. Hon svävade mellan liv och död i flera dagar, men kom till slut hem till en familj som försökte anpassa sig till en ny, svår situation. Sam blev förlamad, behövde hjälp med det mesta och var deprimerad.

Strax efteråt hittade en av familjens tre söner en flöjtkråka som fallit ur sitt bo och skadat sig illa. Den unga fågeln döptes till Penguin och fick, precis som Sam, kämpa för sin överlevnad ett tag innan familjen lyckades få flöjtkråkan att repa sig.

Penguin fanns sedan med familjen i två års tid som en syster åt sina tre “bröder” och en charmig gäst som lättade upp vardagen medan Sam Bloom kämpade sig tillbaka till ett nytt sorts liv.

Penguin och ett mjukisdjur. Foto: Cameron Bloom

Cameron Bloom, pappan i familjen, är en skicklig fotograf och tillsammans med Bradley Trevor Greives ord blir “Penguin Bloom – En udda liten fågel som räddade en familj”, som ett oerhört proffsigt och vackert familjealbum och ett dokument över en familjs kamp och en flöjtkråkas upptåg i en uppochnedvänd vardag. Upptåg som faktiskt räddade en familj.

Det är svårt att inte känna starkt för “Penguin Bloom – En udda liten fågel som räddade en familj”. Det är en fantastisk historia, berättad av ett textproffs och dokumenterad av ett fotoproffs. Det är inte konstigt att boken sålts till en lång rad länder, toppat försäljningslistor i bland annat Tyskland, England och Japan och nu ska filmatiseras (med Naomi Watts i huvudrollen). Här finns allt – en gripande historia, revansch, gulligt djur, humor, sorg och dramatik.

Penguin och en av hennes “bröder” i familjen. Foto: Cameron Bloom

Personligen har jag svårt för det ibland alltför högtravande språket som inte sparar på ord som ”mirakel” och ”välsignelser”. Det känns onödigt i en berättelse som är tillräckligt fascinerande ändå.

Betyg: 3 av 5

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken av förlaget Polaris. Det bör också påpekas att jag skriver på en bok som ska ges ut på Polaris och även hjälper dem med andra texter ibland.

Läs mer

Mer att läsa