Gå till innehållet

Bokdjuret vill ta miljöfrågor på djupet

Anders Hellberg och Bokdjuret.

Idag lanseras en ny webbplats om miljö- och klimatfrågor – Bokdjuret.se. Anders Hellberg (Klimatmagasinet Effekt och Supermiljöbloggen) vill med sitt nya projekt inspirera till ett mer konstruktivt samtal om miljöfrågorna.

Anders Hellberg har skrivit om miljö- och klimatfrågor i snart tio års tid och har haft ett finger med i många tongivande projekt under den tiden. Han har skrivit för Miljöaktuellt (numera Aktuell Hållbarhet), skrev för Supermiljöbloggen, som 2015 utsågs till Årets miljöhjälte för sitt arbete, och blev också klimatmagasinet Effekts sista chefredaktör.

Nu är han tillbaka med satsningen Bokdjuret.

Vad kommer man mötas av när man går in på Bokdjuret.se?
– Tanken med Bokdjuret är att allt fokus kommer vara på böcker som på ett eller annat sätt handlar om miljö, klimat eller hållbarhet. Och det man möts av blir därför en blandning av intervjuer med olika författare, recensioner av nya böcker, nyheter om vilka böcker som är på gång samt boktips från framträdande aktörer i samhället.

Varför behövs det en webbplats om klimat- och miljöböcker?
– Tidningar och Twitter är suveräna om man vill ha en diskussion i samhället om de här frågorna. Men ska vi på riktigt bottna i det här så måste vi se till att också våga ha ett samtal med oss själva, för det här är trots allt rätt tunga frågor om liv och död, och då tror jag att böcker är en av nycklarna. Det här handlar ju i grund och botten om hela Agenda 2030-arbetet och att vi i Sverige gemensamt behöversteppa upp hållbarhetsarbetet rejält under de kommande tio åren. Och precis som Natursidan har gjort underverk i att höja intresset inte minst för frågor rörande den biologiska mångfalden så hoppas jag att Bokdjuret också kan hjälpa till att höja intresset för olika miljöfrågor, men då från ett litet annat håll.

Dessutom hoppas Anders Hellberg att Bokdjuret ska vara till hjälp för många rent praktiskt, exempelvis genom att hålla koll på vilka böcker som ges ut, och genom att ge en massa relevanta tips om vad som är värt att läsa.

Hur mår miljöboksgenren år 2020?
– Den mår nog ganska bra, skulle jag säga. Coronapandemin har visserligen satt en del käppar i hjulet i form av inställda boklanseringar, seminarier, mässor och författarsamtal. Men tittar man runt bland hyllorna i bokaffärerna och i biblioteken,eller kikar på webben, så finns där en hel del nya böcker som definitivt förtjänar att läsas. Och ännu fler är på gång.

Kommer du även skriva om böcker som handlar mer specifikt om naturen?
– Ja absolut, målet är att täcka in så mycket som möjligt, både inom facklitteratur och skönlitteratur. Förhoppningen är att alla som kommer in på sidan ska hitta i alla fall en ny bok som de blir sugna på att läsa. Dock ska tilläggas att det här är ett enmansprojekt än så länge, så det finns så klart en del begränsningar i hur mycket som kommer att hinnas med.

Vad har du själv för favoritböcker om miljön?
– Oh, det där är en jättesvår fråga, inte minst eftersom det handlar så mycket om själva lästillfället. Men ta till exempel Maja Lundes dystopiska roman “Blå” som kom sommaren 2018, samtidigt som torkan slog till i Sverige och samtidigt som större delen av befolkningen höll på att bli galna av värmen.Den har helt klart fastnat i minnet, just för att det var både en bra bok och ett bra lästillfälle.

Anders berättar också att han uppskattar när miljöfrågorna dyker upp på oväntade platser i litteraturen.
– Då får man lite av den där skattletarkänslan, att man kanske är ensam om att ha upptäckt något citat eller en faktauppgift som kan komma att bli betydelsefull i miljödebatten framöver.

Kan du ge något exempel på det?
– Ja vi kan ta Carl Bildt, som i sin bok “Den nya oredans tid” helt krasst konstaterar att det är av ”yttersta nödvändighet” att vi får ner utsläppen globalt, detta eftersom klimatförändringarna på sikt ”kan äventyra själva förutsättningarna för liv på vår jord”. Ett annat exempel är Ulf Lundell som i “Vardagar 3” flera gånger och med genuint engagemang försvarar Greta Thunberg och Fridays for future-rörelsens skolstrejk: ”I denna skit-piss-djävla-deprimerande värld – åtminstone nånting”. I övrigt flyger ju Bildt mest runt i världen, och Lundell kör runt med sin bil i Skåne – men jag tyckte ändå när jag läste de två böckerna att jag hade funnit små bevis på att vi kanske är på rätt väg ändå, och att vi är ganska många nu som faktiskt funderar över hur sjutton vi ska lösa det här med en hållbar planet att bo på.

Bokdjuret.se lanserades onsdagen den 7 oktober 2020.

Mer att läsa