Skådarbloggen: Blåsig ringmärkning i Hasslarp

_MG_0534
Vid halv fem på lördagsmorgonen samlades fyra tappra ringmärkare på parkeringen vid Hasslarps sockerbruksdammar. Redan då låg temperaturen kring tjugo grader – och morgonen kom att fortsätta bli en riktigt varm historia. Ringmärkningen vid Hasslarps sockerbruksdammar har pågått sporadiskt ända sedan 60-talet, men med en mer kontinuerlig aktivitet sedan 1995. Märkningen pågår under sommar – sensommar, från början av juli till början av september. Det är den tid då fågeltillgången är som störst i områden kring dammar. Senare på hösten minskar antalen kraftigt, även om man säkerligen kunde fångat ett och annat intressant.

_MG_0417
Morgonen inleddes med en hel del fågel inledningsvis men mattades rätt snabbt av, troligen på grund av både värmen och inte minst den starkt tilltagande blåsten. En del fågel fastnade dock i näten, såsom två gulärlor, två rödstjärtar, en härmsångare och en törnsångare. Talrikast denna morgon, liksom alltid i Hasslarp var dock ingen ovan nämnd utan de två acrocephalus-sångarna kärr- och rörsångare. Även sävsångare, på bilden ovan, fångades under morgonen med sex exemplar.

_MG_0578
Även annat än fåglar fastnar i slöjnäten – som denna bruna mosaikslända.

_MG_0701
En annan art som fångas ovanligt talrikt kring dammarna i Hasslarp är gräshoppsångaren. Inräknat ungfågeln på bilden, som fångades under morgonen, har 14 individer fångats under säsongen, som pågått en dryg månad. Jämfört med många andra märkplatser är detta en hög eller mycket hög siffra, och med tanke på att åtminstone en fågel sjöng i området under gryningen finns det troligen nya ungfåglar att vänta. Gräshoppsångaren fångades under sista rundan, som konstigt nog också blev den bästa – bra artblandning och hyfsade antal.

_MG_0716Den stora överraskningen under morgonen blev en ung forsärla – en art som aldrig tidigare fångats i Hasslarps dammar. En ganska väntad art att någon gång finna i näten, men att det skulle bli just denna morgon låg bortom våra tankar. Nu har man i Hasslarp fångat samtliga ärlor – gul-, sädes-, citron- samt denna forsärla. Forsärlan med dess fantastiska citrongula över- och undergump och abnormt långa stjärt. Riktigt kul avslutning innan hemfärd och solbadande i den trettiogradiga värmen. Dagssumman stannade på 51 fåglar av 17 arter. Imorgon bitti väntar nya märkäventyr vid dammarna, med guidning för allmänheten klockan sex.

_MG_0734

Mer info om ringmärkningen i Hasslarp
Årets ringmärkning i Hasslarp – dagboksnoteringar och fångstsummor

Alla inlägg i Skådarbloggen