
Blåmesens undernäbb var väldigt lång och sned. Foto: Lotta Berg
När veterinären och ringmärkaren Lotta Berg var ute och promenerade fick hon syn på en blåmes som rörde sig märkligt och ryckigt på marken. Hon hade egentligen bråttom till ett möte, men bestämde sig för att se vad som var fel. Det var troligen det bästa som kunde hända blåmesen.

Även blåmesens övernäbb hade blivit något lång och sned. Foto: Lotta Berg
Det var under en promenad längs Fyrisån ut till Ultuna som Lotta Berg fick syn på blåmesen. Hon uppfattade att den rörde sig hoppigt och ryckigt på marken. Dessutom var en talgoxe framme och hackade lite på blåmesen.
– Jag hade egentligen lite bråttom till ett möte, men kunde inte låta bli att försöka se vad som var fel, berättar Lotta Berg.
Som van ringmärkare och veterinär började hon med att försöka fånga in blåmesen. Det lyckades efter några minuter eftersom den bara verkade kunna flyga någon meter i taget.
– Fågeln hade hela tiden huvudet vridet bakåt, över axeln. En närmare inspektion visade att detta berodde på att den kilat in sin abnormt långa näbb i ett hudveck bakom vingen, och fastnat i sig själv på det sättet. Efter en stunds lirkande fick jag loss näbben utan att blodvite uppstått.
På bilderna här intill syns hur näbben vuxit snett och blivit alldeles för lång. Som tur är hade Lotta Berg med sig en nagelsax. Hon tog helt enkelt och trimmade ner näbben till normal längd och släppte sedan fågeln innan hon fick skynda till sitt möte. Blåmesen verkade vara i hyfsad kondition i övrigt och fick nu åtminstone betydligt större chanser att överleva.
I stort sett den enda som kunde rädda blåmesen när den fastnat med sin för långa näbb var en van ringmärkare eller veterinär med en nagelsax och det var precis vad den här fågeln träffade. Det bör påpekas att sådana här insatser enbart bör göras av folk som är vana vid att hantera fåglar. Annars riskerar man att skada dem.
Det är ovanligt, men inte helt unikt, att fåglar har felväxande näbb. För något år sedan rapporterades det till exempel om en talgoxe med en rejäl ”spovnäbb”, som verkade klara sig länge i en trädgård i Stockholm.

– Kan inte ha varit lätt att få i sig födan på detta vis, skriver Lotta Berg. Foto: Lotta Berg

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Detta är riktiga djurvänner <3
Vilken otroligt turligt räddning! Den fågeln hade änglavakt
Lotta Bergs rules!
Usch, stackars lille blåmes. Vilken tur (i sin otur) att rätt person tog hand om den lille. Att den klarat sig överhuvudtaget? Skönt att räddningen kom. Tack Lotta
Hej Erik! Har skrivit till dig ganska nyligen angående min fågel med lång konstig näbb och har trott jag har en ovanlig fågelart. Nu när jag läst om dessa fåglar så förstår jag att min fågel är missbildad. Hur fångar jag fågeln för att lämna den till vetrinären. Denna fågel har långt mycket längre näbb (stackaren) och den gömmer sig för andra fåglar för den har blivit hackkyckling tydligen. Jag lider av att se den varje dag och fågeln måste lida än värre. Denna fågel har levt med sitt handikapp i min trädgård, säkert i en månads tid. Hjälp mig men ännu hellre fågeln!!!
Hej Inger!
Ledsen för sent svar. Finns det kanske en lokal fågelorganisation i närheten som du kan vända dig till som eventuellt kan hjälpa dig? Det är så vitt jag vet inte ett helt enkelt ingrepp och man bör vara van att hantera fåglar för att göra det.
Det ska dock sägas att jag läst om fåglar som levt relativt långa liv (för att vara fåglar) med missbildade kroppsdelar.