
Brunbjörn. Foto: Niclas Ahlberg
I Sverige är det förbjudet att skjuta björnhonor med ungar vilket har påverkat björnarnas överlevnadsstrategi, enligt en studie som nyligen publicerades i Nature Communications.
Forskarna har följt svenska brunbjörnar i mer än 20 år och konstaterat att många honor nu behåller sina ungar betydligt längre än tidigare. Från tiden innan 1995 finns det inget exempel på att björnungar stannat med sina mammor i mer än 1,5 år. Men mellan åren 2005 och 2015 har forskarna sett att andelen björnhonor som behåller sina ungar i 2,5 år har ökat från 7 till 36 procent.
– En ensam björnhona i Sverige löper fyra gånger så stor risk att bli skjuten som en hona med ungar, säger professor Jon Swenson vid Norwegian University of Life Science till The local.se
Jakttrycket leder till att honor som behåller sina ungar längre därför ökar både sin egen och sin avkommas chans att överleva vilket med tiden leder till denna utveckling.
År 2013 fanns det cirka 2800 björnar i Sverige. Jaktsäsongen börjar i augusti och det skjuts cirka 300 björnar per år.
Men – kan inte förändringen bro på att de honor skjuts, som behåller sina ungar längst, varefter de ungar som stannat längre hos sina mammor i sin tur behåller också sina ungar längst ?
Jag har svårt att tro att björnhonors beteende kan påverkas så snabbt. 20 år är ju bara 2-3 björngenerationer. Dessutom, om honan parar sig igen efter att ungarna lämnat henne så får hon fortsatt skydd mot jakt. Spelar ingen roll om ungarna lämnar honan efter 1,5 eller 2,5 år.
Orsaken till förändringen måste ligga någon annanstans. Antalet björnar har ökat kraftigt under den här perioden. Kanske honorna känner mindre drivkraft att fortplanta sig ofta i en tätare population? Vi har fler relativt unga björnhonor nu. Kanske de unga honorna parar sig mindre frekvent och därför behåller sina ungar ett år ”extra”?
Det är ju inte heller så att björnhonorna har läst eller hört Länsstyrelsens regler för björnjakt. Hade det varit så, då hade det varit lättare att tro att jakten förändrat beteendet på bara 20 år.