Bisonoxen vandrar åter i västra USA

Bisonoxe (Bison bison). Foto: Jack Dykinga Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_bison_k5680-1.jpg#/media/File:American_bison_k5680-1.jpg

Bisonoxe (Bison bison). Foto: Jack Dykinga. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons

Ett 60 kvadratkilometer stort område i Illinois i USA har på 15 år förvandlats från majs- och sojaodlingar till en lämplig livsmiljö för en återinförd art – bisonoxen.

Målet med naturvårdsprojektet är att återställa landet till hur det såg ut för över 200 år sedan och på den tiden strövade bisonoxar över slätterna i Illinois. På 1800-talet fanns det i USA uppskattningsvis 60 miljoner bisonoxar, men sedan dess har djuret skjutits till den grad att den nästan utrotats. För 200 år sedan sköts den sista bisonoxen i Illinois ihjäl av människor och sedan dess har det ikoniska djuret inte funnits i den folkrika delstaten i mellanvästern.

Bisonoxarna i det nya reservatet kommer fungera som naturvårdare genom att äta gräs och andra växter. Det jobbet sköter de på egen hand eftersom de till skillnad från tamboskap inte behöver matas eller förses med en ladugård. Enligt projektledaren Jeff Walk har de 50 bisonoxarna redan anpassat sig väl till situationen och förhoppningen är att horden kan växa till 125 djur i framtiden.

Sammanlagt finns det nu ungefär 15 000 helt vildlevande bisonoxar i USA, medan det finns ungefär 500 000 i ”kommersiella populationer”.

Källa: CBS