Gå till innehållet

Bin använder djuravföring som försvar

Asiatisk honungsbi. Foto: Peterwchen – Own work, CC BY-SA 4.0

Honungsbin i Asien har utvecklat flera försvarsmetoder mot de bålgetingar som angriper och invaderar deras bon. Ny forskning visar att de bland annat täcker ingången till boet i djuravföring för att försöka avskräcka inkräktarna.

En av metoderna som det asiatiska honungsbiet använder är att bilda en tät “boll” runt attackerande getingar och snabbt värma upp sig själva och getingen till den grad att inkräktaren “kokas” till döds.

Asiatisk jättebålgeting. Foto: Yasunori Koide – Own work, CC BY-SA 4.0

I en ny studie från Vietnam kunde forskare konstatera att honungsbina även kan smeta avföring från exempelvis kor och kycklingar vid ingången till sitt bo. Detta görs efter attacker av bålgetingen med det vetenskapliga namnet Vespa soror och forskarna kunde konstatera att ingångar med mycket avföring verkade avskräckande på bålgetingarna. Om det berodde på den obehagliga lukten eller att bålgetingarna inte ville tugga på ingångar med avföring är ännu oklart.

Vespa soror är den närmaste släktingen till den välkända och omskrivna asiatiska jättebålgetingen som väckt uppmärksamhet för att nu börja etablera sig i Nordamerika. Forskarna tror nu att det kan vara värt att se om metoden kan användas även för biodlare i USA. Honungsbina som används i Europa och Nordamerika tillhör nämligen en annan art (kallad kort och gott för honungsbi) än den som används i Asien (östasiatiskt bi). “Vårt” honungsbi har inte utvecklat något försvar mot bålgetingar.

Metoden att smeta avföring på ingången till sitt bo räknas som första gången som honungsbin dokumenterats använda sig av verktyg.

Källor: National Geographic och Plos One

Mer att läsa