Naturupplevelsen: Havsörn som kolliderar med vindkraftverk

7140608_orig

I serien Naturupplevelsen visar vi bilder från fotografer som varit med om något intressant i naturen.

August Thomasson, ung fågelskådare och fotograf från Sösdala i mellersta Skåne, var på sin lediga måndag ute och cyklade på slätterna väster om Kristianstad. När han gick runt på Vinnö ängar kom en havsörn lågt glidande över honom. Den glider för ett ögonblick bort mot ett vindkraftverk men vänder strax därefter tillbaka mot honom.

– Men strax därefter flyger den långsamt bort mot vindkraftverket igen men eftersom den vände förra gången tänker jag så inte mycket på det och börjar långsamt gå mot cykeln, säger August. Jag ger örnen en sista blick och ser att den precis passerar vindkraftverket. Då händer det som inte får hända. Örnen bli träffade av en vindkfatverksvinge underifrån och störtar neråt. Lite smått panikslagen kastar jag fram kameran och lyckas få iväg några bilder.

Omedveten om att det hänger tarmar ut från den fallande fågeln och i tron om att de små bitar som lossnade i kollisionen var fjädrar cyklar han i panik fram till fågeln, för att om möjligt hjälpa den skadade fågeln.

– Mina förhoppningar sjunker snabbt när jag kommer fram till örnen och hittar den i fyra delar, avslutar August.

Ett tragiskt slut för en havsörn inne på blott sitt andra levnadsår.
Länk till August Thomassons blogg

Varning för starka bilder.

5519132_orig

9424018_orig

6758096_orig

2355622_orig

198715_orig

8133642_orig