Beslut om Roundup-ämnet glyfosat tas denna vecka

Glyfosat anses "irriterande" och "miljöfarligt".

Glyfosat anses ”irriterande” och ”miljöfarligt”.

På onsdag och torsdag denna vecka (18 och 19 maj), träffas EU:s medlemsländer för att rösta om glyfosat. Det är ett ämne som finns i världens mest använda ogräsmedel, Roundup.

Organisationen Skiftet har startat en namninsamling mot glysofat som hundratusentals personer runt om i Europa har skrivit under. De har även gjort en film om glyfosat, i vilken de säger att:

– Världshälsoorganisationen har klassat medlet som ’sannolikt cancerframkallande hos människor’. Medlet kommer in i kroppen genom livsmedel exempelvis bröd och öl. Storskaliga studier har funnit att rester av glyfosat finns hos nästan alla människor som testats. För att få licensen för ämnet förnyat har det multinationella företaget Monsanto och andra kemikaliebolag sammanställt en rapport. Baserat på denna rapport har ansvariga myndigheter okritiskt accepterat bekämpningslobbyns påståenden.

LÄS ÄVEN: • EU sköt på frågan om nytt tillstånd för hårt kritiserat bekämpningsmedel.

96 forskare från olika länder har skrivit ett öppet brev till myndigheterna om att de gör allvarliga fel genom att tillåta glyfosat. Men EU:s medlemsländer kommer troligtvis att rösta fram att glysfosat ska få förlängt tillstånd. EU-kommissionen, som förbereder besluten, har redan föreslagit att medlet ska godkännas för nio år, från 2016 till 2025. Tyskland och Frankrike har sagt att de inte kommer rösta i frågan. Sveriges regering har inte sagt hur de tänker rösta.

Den vanliga godkännandeperioden för den här typen av ämnen är 15 år. Det var också vad EU-kommissionen föreslog när frågan var uppe till beslut senast, i mars. Det förslaget drogs tillbaka innan det hann bli en omröstning, då EU-kommissionen bedömde att det inte fanns en majoritet för ett godkännande.

Protestlistan mot glyfosat hittas här.

Källa: Skiftet