
Myggbekämpning från helikopter i Färnebofjärden. Foto: Marie Gillander
Det har totalt lagts över 100 miljoner kronor de senaste 15 åren på att bekämpa de enorma mängder mygg som kläcks i Nedre Dalälven varje år. I år görs ännu en insats med bekämpningsmedel, men nu efterlyser Havs- och vattenmyndigheten andra, naturliga lösningar för att inte gynna myggorna i området på lång sikt.
Naturvårdsverket har i år återigen godkänt bekämpningsmedel mot översvämningsmyggorna i Nedre Dalälven-området. Myggorna är ett stort problem för de boende i området och drabbar dessutom friluftslivet. Antalet myggor i området är bland de högsta som uppmätts i världen, enligt Kemikalieinspektionen. Oftast är det som mest myggor under våren och försommaren, men antalet kan också explodera i samband med översvämningar i älven, vilket kan ske när som helst under sommaren.
Enligt Naturvårdsverkets undersökning skadar bekämpningsmedlet BTI även fjädermygglarver, men tycks inte ha några direkta effekter på fåglar, fiskar och däggdjur, inklusive boskap och husdjur. Däremot är kunskapen om effekter på näringsväven bristfällig.
LÄS MER: • Så ska myggen bekämpas i Nedre Dalälven.
Nu vill Havs- och vattenmyndigheten se andra naturliga lösningar som fungerar bättre i ett längre perspektiv. Det kan till exempel röra sig om att hålla landskap öppna och reglera vattenflödena i Dalälven för att undvika översvämningar. Att fortsätta med bekämpningsmedlen kan skapa obalans i ekosystemen.
– På sikt så är det nödvändigt att fasa ut den här typen av besprutning. Att laborera på detta sätt med naturen kan skapa en obalans i ekosystemen. Så när man väl slutar med besprutningen så har man skapat ett system med en mycket större myggproduktion än man hade innan, säger Niklas Egriell, utredare på Havs- och vattenmyndigheten till P4 Dalarna.
Dessutom menar myndigheten att bekämpningsmedel framför allt ger en effekt lokalt i vattensamlingarna, men att det inte gör så stor skillnad på landskapet i stort och därmed inte för befolkningen som bor i området.
Källor: Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och P4 Dalarna

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Mygg er fuglemat og mange andres mat. Skjønner ikke at disse må bekjempes….?
’Myndigheten’ är ute och cyklar, för att inte säga ute och ljuger. Vi som bor i trakterna kring Nedre Dalälven vet mycket väl att bekämpningen med BTI gör enormt stor skillnad. Obs det rör sig inte om ’besprutning’ – ytterligare en upprepad faktaförnekelse från ’Myndigheten.
Vi som följt dessa förnekelseturer under mer än 30 år vet också att ’Myndigheten’ inte bryr sig ett vitten om lokalbefolkningen i området – kanske ’det längre perspektivet’ innehåller avfolkning, det har varit på tapeten för 20 år sedan.
Jag har aldrig upplevt att BTI bekämpningen gjort någon nytta,(myggen flyger in från ej bekämpade områden) Dom år som översvämningsmyggen har uteblivit är när vattennivån inte överskridit 55,90 eller nä vattennivån sjunkit fort så att mygglarverna inte hunnit kläckas
Gistholmen 12 april 2016 S-O E
Intressant. Jag är benägen att tro på din teori faktiskt. Det vore alltså bättre att tömma magasinen innan vårfloden. Men främt måste dalälven kunna öka sitt genomsläpp hela vägen ut i östersjön för att hindra att man bara lastar om översvämmningen på olika sidor om danmarna. Att enbart reglera flödet torde ha dålig effekt. Vi får nog leva med besprutning tills dess, även om det ger begränsad effekt. Annars får vi som bor nära Avesta fly till Syrien.