Gå till innehållet

Bekämpningsmedel är ett av de största hoten mot rovfåglar

En ny sammanställning från Europa visar att bekämpningsmedel i jordbruket inte bara slår mot humlor och andra pollinatörer, det är även ett stort hot mot rovfåglar.

Att bekämpningsmedel är ett av de största hoten mot rovfåglar i övriga världen har varit känt sedan tidigare studier, men det har inte gjorts någon sammanställning av situationen i Europa. I en ny studie avslöjar forskare att rovfåglar hotas av bekämpningsmedel även i vår världsdel.

Studien gjordes på 4 437 förgiftade rovfåglar i 22 europeiska länder mellan 1996 och 2016. Sammanlagt var 37 arter representerade och de vanligaste var ormvråk (46 procent), gåsgam (12 procent), havsörn (9 procent), röd glada (7 procent) och brun kärrhök (5 procent). Att just dessa arter är vanligast förekommande tros bero på att de är asätande rovfåglar som därmed riskerar att få i sig gifter från döda djur som de hittar.

Även förbjudna bekämpningsmedel hittades

Totalt upptäcktes 41 bekämpningsmedel. Karbofuran, som även visat sig döda älgar, hittades i 55 procent av fallen. Ett annat vanligt ämne var aldikarb. Båda dessa ämnen har förbjudits, men mer än hälften av de rovfåglar som förgiftats av dem rapporterades efter förbudet.

– Resultaten tyder på att förbud i sig inte räcker för att förhindra förgiftningar av rovfåglar och att det krävs ytterligare åtgärder, skriver The Peregrine Fund, som deltog i studien.

I sin studie sammanfattar forskarna bekämpningsmedlens påverkan på rovfåglar så här:

– Vi drar slutsatsen att den utbredda användningen av bekämpningsmedel som påverkar rovfåglar i Europa och de olika arter som påverkas tyder på att det kan ge konsekvenser i form av försämrade ekosystemtjänster.

Även avsiktliga förgiftningar

Förutom bekämpningsmedel förekommer det även avsiktliga förgiftningar av rovfåglar och andra vilda djur i Europa. Pilgrimsfalkar har exempelvis konstaterats förgiftade av brevduvor som preparerats med gift. Detta har skett i Sverige, men fall har även konstaterats i bland annat Schweiz, Tyskland, Serbien, Storbritannien och Polen. Det uppskattas dessutom att avsiktlig och oavsiktlig förgiftning kan ligga bakom mer än hälften av den totala dödligheten bland rovfågelarter och lokala utrotningar i delar av Medelhavsområdet enligt tidigare studier.

I Sverige drabbas också rovfåglar, inte minst kungsörnar, av att det används blyammunition i jakten. Rovfåglarna får i sig bly när de äter från skjutna djur.

Källor: Bio one och Peregrine Fund

Mer att läsa