Gå till innehållet

Bästa metoden för bra jord; stör så lite som möjligt

En frisk jord har många funktioner som hjälper till i odlingen. Den uppnås lättast genom att plöja jorden så lite som möjligt och det gäller oavsett jordtyp och både i ekologiskt och oekologiskt jordbruk.

Ett forskarlag som leds av Nederländernas ekologiska institut (NIOO) har i sin senaste studie kommit fram till ”tydliga bevis för hur jordbrukare kan hantera marken bättre”. Det görs genom att skapa en frisk jord, med multifunktionalitet:

– En multifunktionell jord är avgörande för en hållbar livsmedelsproduktion, eftersom växterna får sin föda från den. Jord har också en oumbärlig roll när det gäller att lagra vatten, hantera klimatförändringar och bekämpa sjukdomar, säger forskarna från NIOO och Wageningen University & Research (Nederländerna) samt Universität Tübingen (Tyskland).

Jord som inte plöjs så mycket bibehåller sina funktioner

De kom dram till att det främst är hur intensivt jorden brukas som avgör om jorden kan behålla alla sina funktioner. Det gäller både konventionellt och ekologiskt jordbruk och oavsett om det är sandig eller lerig jord.

– Den goda nyheten är att det finns mycket att vinna inom det konventionella jordbruket, som utgör den stora majoriteten. På alla gårdar, även de ekologiska, är det viktigt att inte bearbeta jorden alltför intensivt. Till exempel: plöja mindre. Att vända på jorden under plöjning är en mycket stor störning för marklivet, säger Wim van der Putten, markekolog och professor vid NIOO.

Mindre plöjning – bibehållen skörd

Intensivare markskötsel leder till att markfunktionerna minskar och är därmed mindre hållbar. Därför föreslår forskarna ett nytt, lämpligt mål. ”Produktiv avintensifiering”. Om det lyckas kommer odlare att få fler funktioner från en mindre intensivt odlad jord samtidigt som skörden bibehålls så mycket som möjligt.

Förutom att plöja mindre blir jorden även friskare om det sås in ärtväxter, exempelvis klöver, mellan odlingen av spannmål.

Källor: Science och Netherlands Institute of Ecology

Läs mer

Mer att läsa