Bästa fjällrävsåret på 35 år

Fjällräv. Foto:Michael Haferkamp via Wikimedia

Fjällräv. Foto:Michael Haferkamp via Wikimedia

I Västerbotten har det varit ett fantastiskt bra år för fjällrävarna. Det finns 31 registrerade fjällrävskullar i länet., vilket är den högsta siffran på minst 35 år.

Enligt Per-Anders Blomqvist på länsstyrelsen beror det lyckosamma året på framför allt tre saker: Det har varit gott om fjällämlar, länsstyrelsen bedriver intensiv stödutfodring och rödräven jagas i närheten av fjällrävens områden. Rödräven är fjällrävens värsta konkurrent enligt länsstyrelsen. Den är nästan dubbelt så stor och jagar antingen bort fjällrävar eller dödar dem. Arterna konkurrerar också om samma föda och lyor.Årets stora antal fjällrävskullar är extra glädjande då fjällrävarna sprider sig till nya områden och att det även gäller Jämtland och Norrbotten.

– I Västerbotten finns två kärnområden för fjällräv, Ammarnäsfjällen och Borgafjäll. Nu ser vi också en spridning mot mellanområdet med några nya lyor. Det är ett viktigt steg på vägen mot att fjällrävarna ska bli en geografiskt sammanhängande population som inte bara finns i isolerade områden, berättar Per-Anders Blomqvist.

Källa: Länsstyrelsen i Västerbotten