Bästa året hittills för akut hotad ugglepapegoja

Kakapo. Foto: By Mnolf - Photo taken on Codfish Island (Whenua Hou), New Zealand, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=695580

Kakapo. Foto: Mnolf via CC BY-SA 3.0

Det återstår bara knappt 160 kakapos (ibland kallade ugglepapegojor) i världen och alla lever på avlägsna öar i Nya Zeeland eller i svårtillgängliga områden i Australien. Tack vare ett ambitiöst naturvådsprojekt har nu arten haft sitt bästa häckningsår på över 20 år.

Redan i maj, när sju ungar fötts, var det den bästa häckningssäsongen på över 20 år. Nu i juli har det kläckts inte minde än 34 kakapoungar. Om alla överlever blir det en ökning av populationen med hela 27 procent. Framtiden ser därmed lite ljusare ut för fågeln som blev känd för hela världen när den parade sig med komikern, författaren och programledaren Stephen Frys kollega i ett brittiskt tv-program.

Kakapon var tidigare väldigt vanlig i Nya Zeeland, men eftersom fåglarna inte kan flyga var de lätta byten när maorierna och européerna anlände till landet. De jagades hårt och introduktionen av vesslor och illrar på öarna drabbade arten så hårt att de länge antogs vara helt utrotad. På 1970-talet hittades dock några individer på Stewart Island söder om Nya Zeeland. Vid en räkning 1977 hittades bara 18 exemplar. Sedan dess har ett intensivt arbete med att rädda arten pågått och 2016 är arbetets mest framgångsrika år hittills.

– Antalet ungar det här året är ett verkligt steg framåt mot en framtid som inte innebär personlig kontroll och hantering av varenda fågel. Tack vare enormt förbättrad teknik i kakapo-programmet kan vi idag bevaka bon på avstånd och se vad fåglarna gör via högkvalitativa data, berättar Deidre Vercoe, verksamhetschef för kākāpōer på Nya Zeelands motsvarighet till Naturvårdsverket, Department of Conservation.

Kakapon är en unik papegoja som inte kan flyga och som framför allt är aktiv på natten. Den lever numera enbart extremt sällsynt i Australien och på öar utanför Nya Zeelands fastland som rensats på råttor och andra däggdjur som hotar den akut hotade fågeln. Många av de 160 återstående individerna har okänd ålder, men kakapo-projektet tror att flera av dem är över 60 år vilket gör att de riskerar att dö av hög ålder snart. Därför är den här lyckade häckningssäsongen extra glädjande.

Brittiska komikern och programledaren Stephen Fry gjorde ett berömt inslag om kakapon i sin sevärda tv-serie ”Last chance to see”:

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=9T1vfsHYiKY”]
• Klicka här om du inte kan se filmen.

Källa: The Guardian och NZ Herald